Výstava Proti rasismu poukazuje na nebezpečí předsudků

13. duben 2013

Až do 21. dubna bude otevřena v Muzeu romské kultury v Brně výstava nazvaná „Proti rasismu“. Jejím smyslem je poukázat na stereotypy v našem uvažování a upozornit na nebezpečí předsudků a „nálepkování“ určitých skupin obyvatel. Na výstavě se setkáme také s několika rasistickými výroky, které jsou překvapující.

Teologové si kladou už staletí otázku, zda je ďábel bytost nebo prostě zlo v nás. Jak by asi hodnotili následující výroky, které se objevily na sociálních sítích po útoku zápalnými lahvemi ve Vítkově, při němž málem uhořela malá Natálka?

"Mrtvej cikán dobrej cikán."
"Konečně se někdo odvářil něco robit s černými hubami."
"Ta svině měla chcípnout a ten zbytek odpadu TAKY!!!"
"Poďme na to spolu /.../ rozpálíme pec, a zůstane jen dým."

To opravdu nejsou výroky hitlerovské propagandy, ale výkřiky našich dnešních spoluobčanů. Ne nadarmo výstava Proti rasismu srovnává ve své historické části tragédii Židů s údělem Romů. Její těžiště je však jinde. Vysvětluje kurátor výstavy Martin Chlup:

Výstava Proti rasismu v Muzeu romské kultury

„Výstava na konkrétních případech ukazuje, jak média informují o událostech, jakým způsobem mohou být tyto informace interpretovány a jak se jimi můžeme nechat manipulovat, aniž bychom to chtěli nebo si toho byli vědomi. Na případech několika novinářských ‘kachen‘ je na výstavě poukázáno na přístup mediálního zamlčování a nekritického přejímání informací ostatními médii.“

Na panelech je zmapováno několik známých i pozapomenutých kauz posledních dvaceti let, jsou zde zachyceny výroky různých osobností veřejného života, které prozrazují jejich skrytý rasismus. Setkáváme se s množstvím mediálních klišé týkajících se Romů, jeden z panelů pak mapuje vznik a používání slova „nepřizpůsobiví“. Jaký prohřešek českých médií vůči Romům vidí jako problematický muzejní pedagožka Julie Svatoňová?

Výstava Proti rasismu v Muzeu romské kultury

„Velmi často se média dopouštějí prozrazení etnika člověka, který třeba něco spáchal, zejména se to týká Romů, týká se to Vietnamců, Ukrajinců nebo jiných etnik, která u nás žijí. Nicméně pokud se jedná o Čecha, který něco podobného spáchal, tak tam už se etnicita toho daného člověka neuvádí. To je jeden ze způsobů, jak výrazně manipulovat s divákem, posluchačem, čtenářem, který zaznamená informaci: ‘Aha, byl to Rom‘ a následně už potom si vytváří nějaký stereotypní obrázek, do kterého potom je schopen dosadit jakéhokoli Roma. Dochází k takovému tomu efektu hromadné viny.“

Dalším mediálním stereotypem, který přešel do obecného povědomí, je věta, že si Romové musejí udělat sami mezi sebou pořádek. Co je na této větě špatné? Odpovídá opět Martin Chlup.

„Je to založeno na onom rozlišování špatné a dobré strany, na paušalizování, že to je ‘jejich problém‘ jako celku. Je to tak, jako kdyby někdo řekl nám: ‘Vy, Češi, si musíte udělat pořádek mezi sebou.‘“

Smysl výstavy Proti rasismu, která probíhá v Muzeu romské kultury v Brně do 21. dubna, je především výchovný. Proto je potěšitelné, že sem docházejí žáci z brněnských základních i středních škol. Je však otázka, zda odhalení mediální manipulace ve vztahu k romskému etniku vymítí z mladých lidí předsudky, které jsou do nich nejen prostřednictvím médií systematicky zasévány.

K tématu právě probíhající výstavy Proti rasismu se vrátíme také v nedělních Výzvách přítomnosti, v nichž bude hostem Petra Vaďury muzejní pedagožka Muzea romské kultury Julie Svatoňová. Poslouchejte na Radiožurnálu v neděli 14. dubna ve 22:40.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio