Ke Světovému týdnu alergie

12. duben 2013

Letošní, právě probíhající Světový týden alergie je věnován alergii potravinové.

Cílem je podle odborníků poukázat na skutečnost, že celosvětově trpí nějakou formou potravinové alergie zhruba 250 milionů lidí a v Česku postihuje v současnosti až osm procent kojenců, čtyři procenta dětí a dospívajících a tři procenta dospělých, ačkoliv před 20 lety se u nás prakticky nevyskytovala. Jak v této souvislosti včera informovali novináře náš přední alergolog profesor Václav Špičák a doktor Martin Fuchs z České společnosti alergologie a klinické imunologie, tento nárůst je důsledkem řady faktorů, od změn v našem životním prostředí až po současný životní styl, roli hrají i geny. Hlavními příčinami alergie u malých dětí jsou nejčastěji kravské mléko, vejce, sója, pšeničká mouka, ale také arašídy. U dospělých pak převažují alergie na stromové ořechy, arašídy, ryby, sóju, sezam, mák, ale třeba i celer. Na otázku Jany Olivové, co vlastně je alergie, profesor Špičák vysvětluje.

autor: Jana Olivová
Spustit audio