NKÚ nenašel v Kladrubech výraznější pochybení

Nejvyšší kontrolní úřad doporučuje změnit financování a formu podnikání kladrubského hřebčína. Plemeno starokladrubských koní je jediným původním českým plemenem s více než čtyřsetletou nepřerušenou tradicí a historický areál včetně kmenového stáda je národní kulturní památkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní hřebčín Kladruby založilo Ministerstvo zemědělství jako státní podnik. To by se podle prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Lubomíra Voleníka mělo změnit právě kvůli tomu, že se jedná o Národní kulturní památku. "Myslím si, že by stálo za to ty věci vyřešit systémově, protože stávající stav je neuspokojující." Ačkoli kontrola skončila v Kladrubech bez závažnějších výhrad, upozorňuje úřad na velký nárůst dotací. "Ten státní podnik umožňuje tomu řediteli poměrně velkou samostatnost a není-li ředitel úplně dobrý hospodář, tak natahuje čím dál více ruku na státní prostředky a nevyužívá všech rezerv, které mu poskytuje zemědělský podnik, říká vedoucí kontroly Zdeněk Roder. Nevyšší kontrolní úřad zjistil kromě drobných účetních chyb i nedodržení podmínek poskytnutí dotací.

Markéta Kaclová, Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme