Zemřel Ronald Reagan

Bývalý americký prezident Ronald Reagan je mrtev. Bylo mu třiadevadesát let. Skonal ve své rezidenci v Los Angeles po desetiletém boji s Alzheimerovou chorobou. V čele Spojených států stál Ronald Reagan dvě funkční období v letech 1981 až 1989 a významně přispěl ke zhroucení komunistických režimů v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ronald Reagan

Ronald Reagan | Zdroj: ČTK

Na Bílém doně, stejně jako v celých Spojených státech jsou vlajky stažené na půl žerdi a lidé věnují nedělní motlitby památce 40. amerického prezidenta. Prezident George Bush byl o úmrtí Regana informován v rezidenci amerického velvyslance v Paříži asi půl hodiny poté, co opustil pracovní večeři s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem.

"Vždy nám říkal, že to nejlepší Ameriku teprve čeká, a nás může těšit, že jeho odkaz přetrvává i do dnešních dnů. Jeho práce je dokonána, nyní ho čeká věčný odpočinek. Bůh žehnej Ronaldu Reaganovi," prohlásil Bush, který se v neděli zúčastní ve Francii ceremonie u příležitosti 60. výročí vylodění spojenců v Normandii.

Bush považoval Reagana za hrdinu. Snažil se napodobit jeho optimismus a jako on sdílel přesvědčení, že Spojené státy musejí prosadit mír silou. O jeho dědictví hovořil 4. března roku 2001 při křtu letadlové lodi USS Ronald Reagan v docích Virginia News ve státu Virginia.

"Jako prezident byl Reagan přesvědčen o tom, že tyranie je dočasná a že naděje na svobodu je univerzální a trvalá. O tom, že se našemu národu dostalo jedinečné dobroty a že národ musí zůstat jedinečným způsobem silný. O tom, že Bůh je na straně spravedlnosti, protože všechna naše práva jsou jeho darem," řekl tehdy Bush.

Státní pohřeb bude v pátek ve Washingtonu

Rakev s Reaganovými tělesnými ostatky zabalená v americké vlajce byla v sobotu odpoledne místního času převezena z jeho domu v losangeleské čtvrti Bel Air do pohřebního ústavu v nedaleké Santa Monice.

V pondělí a v úterý pak bude rakev vystavena v budově Reaganovy prezidentské knihovny v údolí Simi na severu Los Angeles. Knihovna, která byla uzavřena krátce po oznámení Reaganovy smrti, bude v pondělí a v úterý otevřena 24 hodin denně, aby se s bývalým prezidentem mohli jeho příznivci rozloučit.

Z knihovny budou Reaganovy ostatky ve středu dopraveny do Washingtonu. Zde bude rakev vystavena v rotundě Kongresu a samotný pohřeb se bude konat v pátek ve washingtonské Národní katedrále. Ještě v pátek bude tělo dopraveno zpět do Kalifornie, kde bude Reagan pohřben na úpatí kopce u své knihovny.

Bude to první státní pohřeb ve Washingtonu od roku 1973, kdy zemřel bývalý prezident Lyndon Johnson. Úřady očekávají, že přijede řada státníků z celého světa, a tak už chystají mimořádná bezpečnostní opatření.

Reaganovi vzdávají hold osobnosti celého světa

Hold mrtvému prezidentovi Ronaldu Reaganovi už vzdalo několik světových politických osobností. Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová, která měla ze světových politiků k Reaganovi zřejmě nejblíže, řekla: "Nebudou ho postrádat jen ti, kteří ho znali, a pouze národ, jemuž tak hrdě sloužil a tak velmi ho miloval. Postrádat ho budou také miliony mužů a žen, kteří v důsledku jeho politiky nyní žijí ve svobodě."

Bývalý nejvyšší sovětský představitel Michail Gorbačov označil Reagana za velkého prezidenta, se kterým sovětské vedení mohlo navázat velmi důležitý dialog. "Přes veškeré neshody měl předvídavost a odhodlání vyjít na půl cesty vstříc našim návrhům, zastavit závody v jaderném zbrojení, začít likvidovat jaderné zbraně a usilovat o normální vztahy mezi našimi zeměmi," řekl Gorbačov.

Papež Jan Pavel II. přijal zprávu o smrti prezidenta Reagana se smutkem, řekl vatikánský mluvčí Joaquín Navarro-Valls. Papež, který pochází z někdejšího komunistického Polska, i Reagan sehráli klíčovou úlohu v 80. letech v událostech vedoucích k pádu komunismu ve východní Evropě.

Za jednoho z největších státníků poslední éry označil Reagana český prezident Václav Klaus. Podle Klause by bez amerického prezidenta nebyl konec komunismu tak rychlý a ani tak klidný. Klaus zatím nechtěl předjímat, jestli se Reaganova pohřbu zúčastní.

Zpráva o smrti Raegana hluboce zasáhla českého exprezidenta Václava Havla. "Byl to muž s pevnými postoji, kterými se nezpochybnitelně zasloužil o pád komunismu. Jsem rád, že jsem se s ním měl možnost osobně v Kalifornii setkat a pohovořit," tlumočil Havlovo vyjádření jeho tajemník Jakub Hladík

Nad smrtí Reagana truchlí také Asie. Bývalý japonský premiér Yusahiro Nakasone prohlásil: "Odešel největší přítel Japonska. Byl to skvělý prezident a velký lídr." Nakasone řídil zemi v letech 1982 až 1987. Vztahy Japonska a USA se za působení obou politiků výrazně zlepšily. Díky jejich vřelému přátelství se Reagan stal oblíbencem také většiny Japonců.

Bývalý herec nejstarším americkým prezidentem

Ronald Reagan, který se dožil ze všech amerických prezidentů nejvyššího věku, vstoupil do politiky v 60. letech jako příznivec Demokratické strany. V roce 1966 byl ale kalifornským guvernérem zvolen za republikány. Bývalý herec se prezidentem USA stal poprvé v roce 1981, krátce před svými 70. narozeninami.

Po celá dvě funkční období až do roku 1989 prosazoval tvrdý postup proti bývalému Sovětskému svazu, se kterým ale zároveň vyjednával o odzbrojení. Jeho zahraniční politika je spolu s nástupem Michaila Gorbačova považována za jednu z hlavních příčin zhroucení komunistických režimů v Evropě. Za zásluhy o pád komunismu ve střední a východní Evropě dostal Reagan v roce 1999 české státní vyznamenání Řád Bílého lva.

V březnu 1981 byl na Reagana spáchán neúspěšný atentát. Útočník ho sice před washingtonským hotelem Hilton zasáhl do plic, zranění však nebylo smrtelné. Pachatelem atentátu byl syn ropného milionáře z Texasu John Hinckley.

Své onemocnění Reagan oznámil v roce 1994 a poté se postupně stahoval z politického života. V posledních dnech se jeho zdravotní stav výrazně zhoršil. Zemřel ve své rezidenci v Los Angeles. U jeho lůžka byla jeho žena Nancy a členové rodiny.

Miroslav Konvalina, Martin Hromádka, Radim Vaculovič, Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme