12. únor: první rozhlasový přímý přenos a sňatek Marie Terezie

12. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 12. února, svátek má Slavěna. Začínáme nový únorový týden, a to hned jedním hezkým rozhlasovým výročím. Posluchači rádia v roce 1925 museli 12. únor považovat za den hotového zázraku. K jejich překvapeným uším se totiž linuly tóny Smetanovy opery Dvě vdovy.

Tehdy jediná stanice, Radiožurnál, nabídla posluchačům první rozhlasový přenos z Národního divadla v Praze. Stačil k tomu jeden mikrofon a telefonní spojení s Národním divadlem. No tohle zkuste vyprávět našim technikům. Asi je dost rozesmějete. Dnes už při velkých přenosech snímá zvuk třeba čtyřicet mikrofonů najednou, a to je trochu jiné kafe.

Možná jste na začátku roku taky sledovali docela podařenou filmovou sérii o Marii Terezii na České televizi. Moc hezká podívaná. Tvrdohlavá Marie nakonec dosáhla svého a milovaného Františka Lotrinského si vzala. A to právě 12. února v roce 1736.

Svatba to byla veliká a ve Vídni se prý slavilo až do konce masopustu. No nevím, brát se v únoru, jeden by řekl, že tak nějak museli. Ale ono ne. První dítě se císařovně narodilo skoro na den přesně rok po svatbě.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.