Osobnosti Českého rozhlasu bodují v novinářské soutěži

15. duben 2013

Redaktoři Českého rozhlasu výrazně uspěli v rámci letošního udílení Novinářských cen, které v České republice pořádá Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem a Nadáciou otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation Bratislava.

Mezi trojice nominovaných se v jednotlivých kategoriích dostali:

Martin Veselovský s Petrem Dudkem za Rozhovor s Václavem Sloupem, radním Karlovarského kraje a bývalým členem Pohraniční stráže (ČRo Radiožurnál, pořad 20 minut), Lenka Svobodová za Zákon nestačí – rozhovor s předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou (ČRo Dvojka) a Robert Mikoláš za reportáž Utöya a Breivik - Mohl jsem pomoci více lidem (ČRo Radiožurnál).

Čestné uznání dostala Radka Kvasničková z olomoucké redakce Centra zpravodajství za Temná byla noc, temnější byl den (Český rozhlas Olomouc).

Další kandidáti z Českého rozhlasu na ocenění jsou i mezi trojicemi nominovanými za rozhovory pro tištěná média – Petr Vavrouška má nominaci za rozhovor s Agniezskou Holland pro Reflex a Renata Kalenská za rozhovor s Ivanem Havlem pro Týden.

„Všem velmi gratuluji! Je skvělé, že i takto se ukazuje, že máme v rozhlase skvělé žurnalistické osobnosti. Držím palce ve finále,“ uvedl Tomáš Pancíř, ředitel Centra zpravodajství Českého rozhlasu.

Soutěž Novinářská cena pořádá Nadace Open Society Fund Praha od roku 2010. Jejím cílem je veřejně ocenit kvalitní novinářské příspěvky. Spolupracuje přitom s partnerskou organizací Nadácia otvorenej spoločnosti / Open Society Foundation Bratislava, která soutěž pořádá na Slovensku již několik let.

Novinářská cena oceňuje žurnalisty za jedinečné práce publikované v uplynulém roce, které vynikajícím způsobem zachycují problematiku dnešní společnosti a tím přispívají k jejímu zkvalitňování. Je určena novinářům ze všech typů médií – tištěných, elektronických, celostátních i regionálních. Oceňuje konkrétní příspěvek či sérii příspěvků, a tak se vítězem může stát jak renomovaný žurnalista, tak i začínající mladý novinář. O příspěvcích v jednotlivých kategoriích ceny rozhodují nezávislé odborné poroty, složené ze známých novinářů, ale i představitelů akademické, umělecké a nevládní sféry.

Slavnostní vyhlášení vítězů se letos uskuteční 24. dubna od 19 hodin v prostorách Element Club (Štefánikova 25, Praha 5) za účasti zástupců českých médií, členů porot a dalších osobností. Všichni nominovaní letos převezmou diplom, vítězové navíc získají odměnu 20 000 Kč. Soutěže se zúčastní více než 350 příspěvků v 10 kategoriích psané, audiovizuální a online žurnalistiky.

Během večera bude udělena i Česko-slovenská cena veřejnosti za příspěvek, který měl za poslední rok největší společenský dopad, nebo zásadně přispěl k posílení práv občanů. O vítězi této ceny nyní rozhoduje veřejnost v online hlasování na adrese: www.novinarskacena.cz/hlasovani. Online hlasování končí 17. dubna a následující den bude na stránce oznámen vítěz či vítězka.

Další cenou, o kterou letos soutěží čeští rozhlasoví tvůrci, je chorvatská Prix Marulic 19. – 25. května. Do soutěžní kategorie drama a krátká rozhlasová forma byli pořadateli vybráni tři zástupci naší rozhlasové tvorby. Režisér Dimitrij Dudík za vědecko fantastickou komedii se zpěvy podle románu Julese Vernea z roku 1877 „Na kometě“ a v kategorii krátké formy Daniela Fischerová a Petr Hudský za minutové hry Českého rozhlasu s názvy: „Jak vyhynuli štulíci“ a „Domácí porod“.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace