Mariánské Lázně nabídnou nové trasy pro lázeňské hosty a turisty

15. duben 2013

Nové turistické a naučné stezky v okolí lázní nabídnou letos hostům i turistům Mariánské Lázně. Lázeňskou sezonu zahájí město bohatým programem 10. až 12. května. Přípravy na slavnostní zahájení sezony jsou v plném proudu.

Oproti předchozím ročníkům se letos zahájení sezony odehraje bez tradičního průvodu slavných hostů, kteří v minulosti lázně navštívili. Podle vedení města jde ale o tradici, která by se do Mariánských Lázní měla vrátit.

Lázeňští hosté i turisté se letos kromě jiného dočkají ve městě otevření dalších turistických tras. Jde o několik vycházkových tras pro vycházky a nordic walking, které se jmenují Královská cesta. V létě se pak otevře na Kladské nový Dům přírody a nové naučné stezky. A také nový rybník pro koupání v centru rezervace Kladská.

Město Mariánské Lázně a hlavně provozovatelé lázeňských domů se musí potýkat s úbytkem tuzemských pacientů. Důvodem je nová vyhláška ministerstva zdravotnictví, která českým pacientům dveře do lázní jednoduše uzavírá. V Mariánských Lázních poklesl počet české klientely až o 50 procent. Mezeru ale vyplnili zahraniční hosté, především z Ruska. Proto dopad nejen na lázně, ale i město není takový jako na jiných místech.

Podle hlavního primáře lázní Pavla Knára není ale krok ministerstva zdravotnictví dobrý. Mnoha lidem pobyt v zařízení pomohl a šetřil tím finance pojišťovnám. Podle starosty města Zdeňka Krále je celá vyhláška nesmyslná a navíc navyšuje nezaměstnanost.

Spustit audio