Znovuobjevené fotografie Jana Ságla z undergroundových akcí

17. duben 2013

Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let, v době, kdy svěží závan svobody a politického uvolnění začala střídat všeobecná deziluze a začínající normalizační represe, začal fotograf Jan Ságl společně se svou ženou, malířkou a akční umělkyní Zorkou Ságlovou a jejím bratrem Ivanem Martinem Jirousem, spolupracovat s českými undergroundovými skupinami.

Nejdříve s psychedelickou legendou The Primitives Group, poté s The Plastic People of the Universe a později i se Zajíčkovými DG 307. Do roku 1976 tak vzniklo velké množství fotografií, které dokumentují koncerty a akce těchto kapel a s nimi zachycují i jejich přátele a příznivce z řad osobností českého undergroundu a disentu.

Ságlovy snímky a negativy se zdály být po několik desetiletí nenávratně ztraceny. Ale vloni je jejich autor znovu objevil. Část z nich můžete vidět v Galerii Benedikta Rejta v Lounech na výstavě „Jan Ságl: Tanec na dvojitém ledě“, většinu pak v obsáhlé stejnojmenné publikaci, kterou právě vydalo nakladatelství Kant.

Jedna místnost výstavy je věnována portrétům dnes už zemřelých legendárních postav českého undergroundu – Ivanu Martinovi Jirousovi, Věře Jirousové, Zorce Ságlové, Mejlovi Hlavsovi a dalším, kteří se nedožili.

Fotograf Jan Ságl se narodil 25. března 1942 v Humpolci, kde v roce 1959 maturoval na Střední všeobecně vzdělávací škole. V šedesátých letech pracoval jako nezávislý fotograf pro umělecké časopisy Výtvarná práce a Výtvarné umění a tak se dostal do okruhu osobností aktuální výtvarné scény.

Hlavním zájmem jeho snímků se ale nakonec stala krajina. Jako jeden z prvních u nás se zabýval možnostmi barevné fotografie a dokázal v ní najít stejný umělecký potenciál, jaký byl do té doby přisuzován fotografii černobílé. Vydal několik obrazových publikací a jeho dílo je zastoupeno ve sbírkovém fondu domácích i zahraničních galerií a muzeí.

Spustit audio