Petr Dufek: Dnešní závodníci formule 1 jsou jako stroje

21. duben 2013

„Automobilové závody? To byla vždycky atraktivní podívaná,“ tvrdí šéfredaktor časopisu Formule Petr Dufek, který usedl ve studiu Radiožurnálu na místo pro hosta, aby posluchačům i moderátorovi Petru Rajchertovi popsal vývoj motoristických závodů a zamyslel se nad současností a budoucností formule 1.

Formule 1 byla založená v roce 1946. „Tehdy bylo potřeba sjednotit závody, protože se jezdily různé Velké ceny,“ popisuje. Trochu jiným vývojem však prošly například závody ve Spojených státech. „Tam se jezdilo hlavně na oválech, takže šlo o trochu jinou odnož,“ připomíná Petr Dufek. Zajímavé podle něj je, že dnes už se většina závodů jezdí mimo evropský kontinent.

Čtěte také

Výkon vozů šel ruku v ruce s vývojem motorů. Jak však Petr Dufek podotýká, nejde jen o rozdíly ve výkonu. Velkou změnou prošly především pneumatiky. „Obdivuji závodníky, kteří před lety jezdili na vysokých a poměrně úzkých pneumatikách,“ zamýšlí se. „Bylo umění udržet vůz na trati,“ dodává. Dnešní pneumatiky se podle něj vyznačují mnohem větší přilnavostí. „Je neuvěřitelné, jak se dnes dokáže přenést síla auta na vozovku,“ říká k tomu ještě.

Petr Dufek se s motorismem setkával už od dětství. „Bylo to logické. Pocházím totiž z Pardubic, kde se jezdí Zlatá přilba. Tu jsem navštěvoval od svých šesti let,“ vzpomíná. „Prošel jsem jako novinář snad všemi motoristickými závody,“ nastiňuje.

Čtěte také

Jak tedy hodnotí dnešní závodníky formule 1? Proč se z tohoto prestižního závodu podle něj vytrácí lidský faktor? A z jakého důvodu se o formuli 1 říká, že jde o klub piraň? I to se můžete dozvědět při poslechu záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Dufkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio