Lidé z obcí u D1 se děsí blížících se oprav

18. duben 2013

Modernizace dálnice D1 ještě nezačala a v lidech už vyvolává strach. Oprav se bojí především obyvatelé obcí, které leží v těsné blízkosti „dé jedničky“. Děsí se toho, že řidiči budou přes jejich vsi několikakilometrová omezení objíždět.

Následující měsíce budou zkouškou nervů pro obyvatele ve Větrném Jeníkově. Myslí si to třeba mladá maminka Marta. „Máme z toho strach a nejsme sami. Bydlíme na výjezdu směrem na Jihlavu a už tak máme špatný výjezd od domu. Bojíme se nejen nárůstu hluku, ale také zvýšené prašnosti,“ říká.

Řidiči z dálnice do Větrného Jeníkova sjíždějí při každé nehodě nebo uzavírce. Předepsanou rychlost pochopitelně vůbec neřeší. „Samozřejmě že ne. Ovšem když se člověk někde snaží upozornit, že by měli snížit rychlost, tak je nám řečeno, že je v obci padesátka a tím to končí,“ stěžuje si.

Opravám na úseku mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou, které mají začít do konce dubna a potrvají rok, se raději vyhne i pan Zdeněk z Vystrkova. „Určitě bych preferoval cestu po staré silnici na Větrný Jeníkov. Myslím, že i když je v horším stavu než dálnice, bude rychlejší.“

I při omezeních se vyplatí zůstat na dálnici

To však není až tak úplně pravda. Při pondělním testu s kolegou Milanem Kopeckým jsme zjistili, že cesta po dálnici bude i přes omezení dvakrát rychlejší než jízda po staré silnici.

Ve Větrném Jeníkově jsme se zašli zeptat do zdejší prodejny, co říkají na sjíždění řidičů z dálnice. „Myslím, že je tu problém s bezpečností, protože nejsou hotové chodníky a chodci se pohybují na silnici. Při provozu, který by šel z dálnice přes Větrný Jeníkov, si to nedovedu představit,“ říká prodavač.

Na chodníky však obec nemá peníze. Potvrdil mi to starosta Ivo Grubbauer na obecním úřadu. „Veškeré dotace, které máme z krajského úřadu, zatím putují do zdravotního střediska. Tam je zase jiný problém, protože směrem k dálnici je dost úzká vozovka. Samozřejmě bychom to chtěli do budoucna řešit, ale zatím nevíme jak,“ uzavírá.

Pokud řidiči sjíždějící z dálnice začnou dělat v obcích problémy, zasáhnou policisté. Slibují, že v krizových situacích uzavřou sjezdy pro nákladní dopravu.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio