Judita Čeřovská zazpívala i operu

21. duben 2013
Odpolední evergreeny

V neděli odpoledne jsme v evergreenech blahopřáli oslavencům. Kromě britské královny Alžběty II. se v tento den narodila i zpěvačka s velmi krásným hlasem Judita Čeřovská.

Rodným jménem byla Judita Štěrbová a narodila se v Mostě v roce 1929. Málo se ví, že měla německou maminku, zatímco po tatínkovi byla Češka. Naďa Urbánková na svou pěveckou kolegyni zavzpomínala, především na její hlas, který někdy zněl podle jejích slov někdy sametově, jindy naopak „jako pila“.

Pěvecká technika Judity Čeřovské byla bezchybná díky opernímu vzdělání, k jejímu úspěchu přispěla také vysoká nádherná postava a jazykové vzdělání. Uměla plynně pět jazyků. Zazpívala si proto v mnoha zemích i směrem na západ od našich hranic, kde sklízela velký ohlas.

Až do velké autohavárie, která změnila její život. S následky nehody se potýkala až do konce života, kdy se o ni po smrti manžela pak už staral partner Ivan Smetáček.

K dalším oslavencům 21. dubna patří i folkový písničkář Jaroslav Hutka, v odpoledních evergreenech zazněla i jeho slavná Náměšť.

Ve stejný den roku 1970 si prožil velkou slávu Elton John, tehdy ještě pod jménem Reginald Kenneth Dwight (jméno si změnil až o dva roky později). Jako předskokan tehdy velmi populární kapely T-Rex zažil svůj vůbec první velký koncert.

V nedělních evergreenech zazněl i krásný šanson autorů Hapka – Horáček Vana plná fialek v podání Hany Hegerové. My jsme si od dětí vyslechli názory na to, proč si někdo vůbec dává fialky do vany.

autor: dak
Spustit audio