Manipulační řád Lipna se v budoucnu možná změní

9. červenec 2004

Manipulační řád lipenské přehradní nádrže, která na jihu Čech slouží jako zdroj pro pitnou vodu, místo pro rekreaci i jako prostředek pro zmírňování dopadu povodní, by se mohl v budoucnu změnit. Bude záležet na tom, co sami lidé od přehrady budou požadovat. Například po povodních se zvedaly hlasy pro vytvoření většího ochranného prostoru. Katastrofální sucho loňského léta naopak vedlo k žádostem majitelů rekreačních zařízení o zvýšení hladiny.

Povodí Vltavy nyní připravilo podklady pro výběrové řízení, ze kterého by měla vzejít studie několika variant dalšího provozování lipenské nádrže. "Bude záležet na posouzení všemi stranami, jaké priority budou zvoleny a zda se manipulační řád bude měnit," řekl na tiskové konferenci v Českých Budějovicích generální ředitel společnosti František Hladík. Podle něj se dosavadní manipulační řád ukázal pro současné priority nádrže jako ideální. Jakékoliv změny v provozování přehrady by navíc vedly k nutným investicím nad či pod přehradou. Pokud by se například rozhodlo o zvýšení maximálního neškodného odtoku pro případ povodně ze současných 60 metrů krychlových za vteřinu na 92, jak tomu bylo před deseti lety, bylo by nezbytné posoudit stavební činnost na březích Vltavy pod přehradou. Podle Hladíka se ukázalo, že přehrady Lipno I a II jsou za současných podmínek schopny proměnit pětisetletou povodňovou vlnu nad hrází na asi padesátiletou ve Vyšším Brodě pod přehradou. Lipno má také funkci regulační pro případ katastrofálního sucha. Manipulační řád přesně stanoví, že přehrada musí vypouštět minimálně šest kubíků vody za vteřinu, aby byl zachován život v řece pod přehradou. To ale například loni vedlo k silnému poklesu hladiny v jezeře, protože do něj nepřitékalo tolik vody, jako muselo odtékat. Snížení hladiny se ale nelíbilo provozovatelům rekreačních zařízení, kteří žádali uzavření přehrady. Podle Hladíka je výběrové řízení na studii připraveno a jeho vítěz bude muset materiál předložit do jednoho roku. Rozhodovat by potom měl vodoprávní úřad.

Současná výše hladiny Lipna je udržována na kótě 724 metry nad mořem, což je dva metry pod maximem. To je zhruba stejná výše jako před povodněmi v roce 2002. Nejnižší možná výška hladiny je 716,5 metru. Lipenská přehrada má největší vodní plochu v ČR. Při maximální hladině pokrývá 4870 hektarů. Stavba nádrže Lipno I byla dokončena v roce 1958. O rok později byla uvedena do provozu vodní elektrárna. Od začátku bylo jejím cílem vylepšovat průtoky pro energetiku, odběr pro průmysl, zajistit minimální odtok šesti kubíků za vteřinu a částečnou ochranu pozemků a objektů před povodněmi. Rekreační využití, rybí hospodářství a plavba jsou těmto cílům podřízeny.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio