Tady létají opravdoví frajeři!

Řídit helikoptéru vysoko v horách vyžaduje pořádnou dávku odvahy. Piloti záchranáři ji mít musejí. Ale zdaleka ne všichni si troufnou manévrovat stroj na malém prostoru tisíce metrů nad zemí, proto si na obzvlášť obtížné akce půjčují profíky odjinud. Z heliportu ve švýcarském Zermattu se piloti rozlétávají doslova do celého světa.

Údolí zaříznuté mezi alpské hory, čtyřtisícový Matterhorn na dohled. Pode mnou městečko Zermatt a nade mnou poletují vrtulníky. Tady na heliportu se mám potkat se zkušeným pilotem Robim Andermattenem. Jenže – on tu není.

„Musel okamžitě odjet na speciální akci do Řecka,“ říká Gerold Biner, pilot a šéf zermattských záchranářů. „Prostě se musel sebrat a vyrazit.“

Zkušenosti a inovace: klíč k úspěchu zdejších záchranářů

„V řeckých horách se ztratil horolezec a naším úkolem je ho najít a snad i zachránit. Pronajali jsme si soukromé letadlo, kterým tam odletí. Celá akce běží už hodinu. Do pěti hodin je v Řecku. A zítra ráno, hned po rozbřesku, spustíme záchrannou akci,“ popisuje Gerold Biner.

Matterhorn: z alpských čtyřtisícovek odolával nejdéle

Čtěte také

Proč si musejí Řekové objednávat pilota, který je tisíce kilometrů daleko? „Asi máme o něco víc zkušeností, protože zdejší hory jsou docela vysoké,“ soudí šéf zdejších záchranářů. „Vždycky nás navíc zajímaly inovace a zlepšování záchranných postupů. To nás asi posouvá dál.“

Létat v horách se tu začali učit před skoro padesáti lety. A pořád se v tom zdokonalují. Proto jsou švýcarští piloti – jako třeba právě nepřítomný Robi Andermatten – tak žádaní. Po celém světě.

„Pomáháme vlastně všude: v Jižní Americe, v Indii, Turecku…“ vypočítává Gerold Biner. „Na složitější záchranné akce jezdíme třeba do Nepálu, Asie, ale také po Evropě.“

Matterhorn na hranici Švýcarska a Itálile

Deset mužů zachraňuje životy po celém světě

Přilétá jeden z vrtulníků. „Asi letí odněkud ze záchranné akce,“ říká Gerold Biner. Sám neví odkud. Jen za leden měli na 200 akcí, to je přibližně šestkrát denně. K lyžařům v zimě, k horolezcům v létě.

Čtěte také

Když mají působiště po celém světě, musí jich být logicky hodně, říkám si. A říkám si to špatně. „Máme deset pilotů na plný úvazek,“ dozvídám se. „A dvacet pilotů na volné noze, kteří nám pomáhají, když je třeba.“

Pro Gerolda Binera je jeho práce prací snů. „Jako malý kluk jsem tady stával u plotu a koukal jsem, jak odsud startovali průkopníci horského letectví,“ vzpomíná.


Zvětšit mapu: ze švýcarského Zermattu vzlétají vrtulníky a vyrážejí zachraňovat lidi po celém světě

autor: Pavel Polák
Spustit audio