V Českém Krumlově pokračuje debata o protipovodňových opatřeních

23. duben 2013

V Českém Krumlově debatovali lidé znovu o možnostech ochrany před velkou vodou. Části obyvatel totiž vadí představa, že by podél břehů měly vzniknout betonové zídky s hlubokými základy. Na ně by bylo možné v případě hrozící povodně montovat hliníkové zábrany. Voda by pak protekla, aniž by ohrozila město.

Betonové tarasy by prý ale mohly zásadně ovlivnit proudění spodní vody. Tím by se změnilo podloží a pravděpodobně i statika budov.

Architekt Ondřej Meloun hledá inspiraci v Bavorsku, kde mají jiný přístup k regulaci řek.

„V Bavorsku se vše řeší dlouhodobě a kontinuálně. Existuje tam jakýsi úřad vodohospodářství, který spadá pod zemské ministerstvo životního prostředí. Větší projekty realizuje sám, nebo projekty pro města a obce zprostředkuje a provádí.“

„A tento úřad má zásadní vliv na to, kolik přírodě blízkých protipovodňových opatření se v Bavorsku realizuje,“ poznamenal Meloun.

Podle něho je realizace betonových zídek, na které by se v Českém Krumlově mohly montovat zdi, přinejmenším diskutabilní.

„Tento zásah je velice brutální. Je otázkou, zda pro město, které je tak spjaté s řekou, je toto řešení přínosné,“ míní Ondřej Meloun.

V Bavorsku dávají před betonem přednost přírodě. Otázka českého Krumlova zůstává zatím otevřená.

Podrobně se jí budeme věnovat v pořadu Bez obalu v odpolední Fontáně.


Zvětšit mapu
autoři: Martin Pokorný , mkp
Spustit audio