Sanitky mají nové vybavení pro komunikaci s dispečinkem

23. duben 2013

Nové palubní počítače pomáhají od nynějška posádkám záchranných vozů i dispečinku Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje. Pomocí tabletů získávají posádky informace z operačního střediska a zpětně s ním mohou zase komunikovat. Zařízení zajišťuje i sledování pohybu vozidla při zásahu.

„Nové technologické vybavení vozidel usnadňuje komunikaci mezi dispečerkou a záchranným týmem a urychluje výjezd.“ říká Roman Sýkora, ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje.

Operátorka přijímá tísňové volání, které okamžitě předává příslušné posádce. Na displeji ve vozidle se online aktivuje navigace a určí místo, kam má vůz zamířit. Posádka může dát zase dispečinku informaci o stavu pacienta ale hlavně o tom, zda ještě zasahuje nebo je již na cestě do či z nemocnice, aby operátoři věděli, že vůz mohou již použít k výjezdu pro dalšího nemocného.

Novým zařízením je nyní vybaveno 41 ze 45 vozidel záchranné služby. Informace o pohybu vozidla se zpětně promítá na dynamickou mapu zdravotnického operačního střediska. Důležité je sledování pohybu vozidla ve vztahu s informací o stavu zásahu. Dosud viděla dispečerka pouze polohu vozu na mapě. Nyní bude vědět, zda je vůz ještě u pacienta, na cestě do nemocnice, nebo je již volný.

Palubní tablet v sanitce

Celý systém je nyní v testovacím režimu, ostrý provoz bude spuštěn 1. května 2013 spolu se zahájením plného provozu nového zdravotnického operačního střediska. „Díky dotaci z Evropské unie bylo možné pořídit kompletní nové technologické vybavení dispečinku Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje, které zahrnuje obměnu všech počítačů, softwaru i serverů na dispečinku,“ upřesňuje náměstek hejtmana Karlovarského kraje Martin Havel a zdůrazňuje: „Jsme velice rádi, že od května bude naše operační středisko patřit ke špičce v České republice.“

Investorem projektu „Jednotná úroveň informačního systému operačního řízení a modernizace technologie pro příjem TV“ je právě Karlovarský kraj. Projekt je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Celkové náklady dosáhnou výše 35 milionů korun, přičemž 28,3 milionů korun poskytne právě Evropská unie. Zbývajících 6,7 milionů korun uhradí kraj z vlastních zdrojů. Projekt bude dokončen v červnu roku 2013.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio