Jiří Prošek: Exekutor zajišťuje, aby soudní rozhodnutí nebylo jen cárem papíru

25. duben 2013

Co dělat, když vaše dospělé dítě nesplácí dluhy? Jaký je postup exekucí? A jak se liší pohledy běžných lidí na exekuce od skutečnosti? Také na to se ptal moderátor Jan Pokorný prezidenta Exekutorské komory ČR Jiřího Proška.

„Pracoval jsem jako advokát, ale po letech mě přestalo bavit, že jsem řízený klienty nebo soudy. Exekutor je časově svobodnější,“ vysvětluje Jiří Prošek svou cestu k exekutorské profesi a připomíná, že exekutor musí být právník s alespoň tříletou praxí.

Čtěte také

Exekutory přirovnává k revizorům. Ani oni podle něj nemají právě lichotivou image. „Soudní exekutor zajišťuje, aby soudní rozhodnutí nebylo je cár papíru a aby právo bylo vymahatelné,“ zdůrazňuje.

Od začátku roku platí novela, podle které může dojít k zabavení řidičského průkazu kvůli neplacení výživného. „Dlužníci často nepřebírali poštu,“ vysvětluje Jiří Prošek. „Když přijdou o řidičský průkaz, přijdou a dlužné alimenty zaplatí. Nakonec jsou všichni spokojení,“ hodnotí Jiří Prošek změny, ke kterým letos došlo.

Jiří Prošek zmínil, v jakých případech dochází k zabavení majetku dlužníka

Čtěte také

Je možné, aby se vedlo exekuční řízení proti tříletému dítěti? Nechal si Jiří Prošek sepsat předmanželskou smlouvu? A které situace může vyřešit exekutor? I to si můžete kdykoliv připomenout při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Proškem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio