Pražská zoo oslaví Mezinárodní den tapírů

24. duben 2013

Mladý samec tapíra jihoamerického dostane v neděli 28. dubna jméno. Kmotrou „mláděte v pyžamu“ se stane herečka Anna Polívková. Zoo Praha také oslaví Mezinárodní den tapírů.

Neděle v zoo bude patřit tapírům. Nejvýznamnějším bodem programu se stane křest samce tapíra jihoamerického, který proběhne ve 14.00 u expozice tapírů v horní části zoo.

Ačkoli se mládě narodilo již 6. listopadu 2012, dodnes se kvůli počasí povětšinou ukrývalo před zraky veřejnosti. Jde přitom o velmi významný přírůstek, malý tapír je teprve druhým mládětem tapíra jihoamerického v historii Zoo Praha.

Kmotrou vzácného mláděte se stane herečka Anna Polívková.

Zoo Praha pořádá křest při příležitosti oslav Mezinárodního dne tapírů. Součástí tapíry inspirovaného programu budou hry pro malé i velké. Každý dostane možnost vyrobit si masku tapíra nebo se dozvědět vše, co ho o těchto pozoruhodných zvířatech zajímá. Schopnosti tapírů pak prověří speciální enrichmentové krmení tapírů čabrakových v 11.00.

Zoo Praha v současnosti chová dva druhy tapírů, jihoamerické a čabrakové. I když jde o zvířata podobná snad prasatům, jsou to lichokopytníci, příbuzní koní a nosorožců. Mláďata tapírů se rodí jakoby v pruhovaném pyžamu. Hnědo-béžové pruhování je v přírodě maskuje před nepřáteli. Přírůstky tapírů jsou poměrně výjimečné. Otcem mláděte je samice Ivana, otcem samec Tex, který do Prahy přicestoval ze Severní Ameriky. Populaci tapírů v evropských zoo je nepříbuzný, a proto je chovatelsky velmi cenný.

autor: Zoo Praha
Spustit audio