Washington se loučí s Ronaldem Reaganem

Ronalda Reagana naposledy přivítalo hlavní město Spojených států Washington. Bývalý americký prezident, který zemřel ve věku 93 let v sobotu v Los Angeles, v něm jako hlava státu strávil osm let. Rakev s Reaganovými ostatky bude vystavena v rotundě budovy Kongresu na Kapitolu až do zítřka, kdy proběhne oficiální pohřeb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ronald Reagan

Ronald Reagan | Zdroj: ČTK

Reaganovy ostatky dopravil na leteckou základnu Andrews u Washingtonu prezidentský speciál Air Force One z Kalifornie. V Simi Valey se přišlo jeho památce poklonit během dvou dní asi 100 tisíc lidí. Cestou ze základny vojáci rakev přemístili na lafetu děla taženého koňským trojspřežím.

Za rakví pak podle tradice šel černý kůň bez jezdce, který měl v třmenech jezdecké boty obrácené špičkami dozadu jako symbol, že jeho jezdec už na něj nikdy nesedne. Na Reaganovu počest přeletělo nad průvodem 21 bojových stíhaček.

Mezi prvními, kdo se pak poklonili památce Ronalda Reagana byla baronka Margareth Thatcherová, ve Washingtonu je také prezident Václav Klaus. Před pátečním státním pohřbem ve washingtonské Národní katedrále se má přijít se 40. prezidentem rozloučit několik desítek tisíc občanů.

Bývalý herec nejstarším americkým prezidentem

Ronald Reagan, který se dožil ze všech amerických prezidentů nejvyššího věku, vstoupil do politiky v 60. letech jako příznivec Demokratické strany. V roce 1966 byl ale kalifornským guvernérem zvolen za republikány. Bývalý herec se prezidentem USA stal poprvé v roce 1981, krátce před svými 70. narozeninami.

Po celá dvě funkční období až do roku 1989 prosazoval tvrdý postup proti bývalému Sovětskému svazu, se kterým ale zároveň vyjednával o odzbrojení. Jeho zahraniční politika je spolu s nástupem Michaila Gorbačova považována za jednu z hlavních příčin zhroucení komunistických režimů v Evropě. Za zásluhy o pád komunismu ve střední a východní Evropě dostal Reagan v roce 1999 české státní vyznamenání Řád Bílého lva.

V březnu 1981 byl na Reagana spáchán neúspěšný atentát. Útočník ho sice před washingtonským hotelem Hilton zasáhl do plic, zranění však nebylo smrtelné. Pachatelem atentátu byl syn ropného milionáře z Texasu John Hinckley.

Posledních deset let bojoval Reagan s Alzheimerovou chorobou. Své onemocnění oznámil v roce 1994 a poté se postupně stahoval z politického života. V posledních dnech se jeho zdravotní stav výrazně zhoršil. Zemřel ve své rezidenci v Los Angeles. U jeho lůžka byla jeho žena Nancy a členové rodiny.

Miroslav Konvalina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme