Evropská migrace z doby před 6000 lety

25. duben 2013

Asi před 6000 lety došlo v Evropě k masivní migraci, která zamíchala genetikou jejích obyvatel. Vyplývá to z genetické studie koster nalezených v Německu.

Na evropském kontinentu došlo ke dvěma hlavním migračním událostem. První představuje příchod moderních lovců a sběračů před asi 40 000 lety. Druhá nastala asi před 10 000 lety, kdy do Evropy přicházeli zemědělci z Blízkého východu a zahájili neolitickou revoluci. Studie mezinárodního týmu vědců však naznačuje, že o pár tisíc let později následovala ještě jedna migrační vlna. Vědci osekvenovali kompletní mitochondriální genomy 37 koster známého stáří, které byly objeveny v Německu. Mohli tak sledovat, jakými změnami lidský mitochondriální genom procházel během času.

Výsledky ukázaly, že na konci doby kamenné došlo k výrazným změnám. Některé staré geny byly v období před 6100 až 4200 lety nahrazeny geny novými. Dnes tyto „nové“ geny nese asi 40 % evropské populace, zatímco ty původní v ní prakticky chybí. Podle vědců to naznačuje, že asi před 6000 lety přišla do střední Evropy nová vlna imigrantů. Podobnost jejich genů naznačuje, že byli příbuzní dnešním obyvatelům Iberského poloostrova. Migrace, která zamíchala s genetikou našich předků, tedy s největší pravděpodobností začala právě tady.

Zdroj: Nature Communications

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio