Jak vařil temný středověk

27. březen 2015

Rukopis ze 12. století obsahuje vedle receptur na výrobu léků také nejstarší evropské středověké kuchařské recepty.

Nejstarší známé středověké recepty na přípravu pokrmů pocházely z roku 1290. Výzkum latinského rukopisu pocházejícího z knihovny kláštera při katedrále v anglickém Durhamu ale posunul historii středověkých kulinářských receptů o půldruhého století dále do minulosti. Na recepty narazila při studiu středověkých rukopisů Faith Wallisová z McGillovy university v Montrealu. Kanadská historička se zajímá především o středověkou medicínu. Studium kuchařských receptů pro ni bylo příjemným zpestřením.


Medievalisté z university v Durhamu se pod vedením Gilese Gaspera pokusili připravit podle nejstarších známých středověkých receptů pokrmy, jaké se servírovaly ve 12. století v refektáři durhamského kláštera. Z receptů je jasně patrné, že středověký kuchař musel brát velmi důkladně na zřetel roční období. Recept na „zimní slepici“, která se vařila s česnekem, pepřem a sušenou šalvějí, mohl stejně dobře sloužit k přípravě „letního kuřete“. Zatímco my si můžeme dopřát kuře v kterémkoli ročním období, středověcí milovníci drůbeže museli počítat s tím, že kvočna vysedí vejce na jaře. Kuřata jim proto běhala po dvoře v létě a v zimě si mohli pochutnat už jen na slepicích či kohoutech.


Drobné rybky nejprve mniší marinovali v koriandru s česnekem a následně je pekli s pepřem a česnekem. Jako lahůdka se zřejmě připravoval zázvor nakrájený na tenké plátky zalévaný v hustém medu. Omáčky obvykle obsahovaly petržel, šalvěj, pepř, česnek, hořčici a koriandr, což jim dodávalo chutě dnes obvykle spojované s kuchyní Středomoří. Nevíme, jestli měl autor receptů se středomořskou kuchyní nějakou zkušenost. Některé jeho recepty ale pocházely z daleka. U jednoho například přímo zapsal, že jde o jídlo z kraje Poitou. Ten leží ve středu západní Francie.

Řada středověkých pokrmů uvařených podle durhamské kuchařky se příliš neliší od toho, co si dáváme na talíře s odstupem bezmála jednoho tisíciletí. Mnohá jídla durhamských mnichů by nám už ale přišla jako velmi exotická.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.