Jakub Šiška: Ministr průmyslu a obchodu pro podporu obnovitelných zdrojů

25. duben 2013

V Česku nedochází k nepřiměřené podpoře obnovitelných zdrojů energie a vše probíhá v souladu se zákony, prohlásil včera ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Zároveň popřel spekulace, že by kvůli nastaveným podporám hrozila Česku ze strany Bruselu sankce.

Ministr průmyslu a obchodu dosud nenechal na obnovitelných zdrojích nit suchou. Podle něj jsou neefektivní, zatěžují ekonomiku a vytahují lidem peníze z kapes. Několikrát prohlásil, že zákon na podporu obnovitelných zdrojů neměl být nikdy přijat nebo že majitelé solárních elektráren nepodnikají, jen čerpají dotace.

Po včerejšku by si jeden myslel, že na jeho místo usedl nějaký jiný Martin Kuba s úplně opačnými názory. Zavedení podpor bylo podle něj nutné, aby Česká republika splnila cíle Evropské unie v rozvoji obnovitelné energetiky. Pouze malá část vyplácených výkupních cen by prý mohla být za určitých okolností charakterizována jako nepřiměřená a v žádném případě se nerovná miliardám, prohlásil doslova.

Rozmotat tento veletoč je poměrně jednoduché. Evropská unie nyní posuzuje téměř dvanáctimiliardovou dotaci, která jde ze státního rozpočtu na částečnou kompenzaci rostoucích cen elektřiny pro spotřebitele. Tyto peníze nejdou provozovatelům obnovitelných zdrojů, ale distributorům, tedy ČEZu, EONu a pražské energetice.

Přibližně polovinu dotace tvoří kontroverzní solární daň, kterou stát zpětně uvalil na fotovoltaické projekty. Funguje to tak, že distribuční společnosti srazí provozovatelům solárních elektráren 26 % z platné výkupní ceny, tyto peníze pošlou státu, ten k nim přidá další peníze, vše pošle těm samým distribučním společnostem. Ty pak mají o danou sumu snížit ceny konečným spotřebitelům. Je zřejmé, že zde nejde o prostředky na rozvoj obnovitelných zdrojů, ale o velmi netransparentní dotaci, u níž je problematické ověřit, nakolik vůbec deklarovanému účelu slouží. Náklady distribuce se ostatně v konečné ceně elektřiny promítají ještě vyšším podílem než kritizovaný příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů.

Úředníci z Bruselu sice ujišťují, že kvůli popsané dotaci pokuta České republice nehrozí, ale dveře si nechávají otevřené. Posuzování bude trvat ještě několik měsíců, během nichž čeká ministra Kubu a jeho úředníky řada vysvětlování. V Bruselu si třeba můžou všimnout, že nový zákon o podpoře obnovitelných zdrojů, který Ministerstvo průmyslu připravuje, chystá další podivnost: zkrácení dosud garantované podpory z 20 na 10 let, a to pro všechny obnovitelné zdroje, které byly uvedeny do provozu předtím, než zákon vstoupí v platnost. Nelze se divit varování Aliance pro energetickou soběstačnost, že by tak drastický zásah celý sektor obnovitelných zdrojů de facto zlikvidoval.

Martin Kuba se zkrátka nezměnil. Dál s celou ODS pracuje na tom, jak zelené energii zatnout tipec, aby nemohla konkurovat národnímu klenotu s názvem Temelín. Jen to v Bruselu nemůže říkat takhle naplno.

autor: Jakub Šiška
Spustit audio