Komáří Vížka

26. duben 2013

Kousek nad Krupkou na Teplicku najdete jeden technický unikát, který určitě stojí za zmínku. Jde o lanovou dráhu, která vás vyveze na jeden z vrcholů Krušných hor - Komáří Vížku.

Lanovka, jejíž nástupní stanici najdete kousek od centra Krupky, je druhou nejstarší u nás - hned po lanovce na Sněžku.

Jde o jednu z nejdelších lanovek bez mezistanice ve střední Evropě. Cestu dlouhou dva kilometry a 348 metrů absolvujete na kotvě s dvěma sedačkami za zhruba 15 minut. Cestou tak vystoupáte do výšky 482 metrů a nadmořské výšky 806 metrů nad mořem.

Pro technicky založené posluchače doplňme, že lano napíná závaží o váze šesti tun a všechno pohání elektromotor o výkonu 55kW. Celou trať a lano podpírá 27 sloupů a lanovka na Komáří Vížku zahájila provoz jen tři roky po té nejstarší u nás, na Sněžku - tedy v roce 1952.

Zpozornět by měli i cyklisté. Už několik let se díky lanovce dostanete z Krupky až na vrcholky Krušných hor bez námahy a za kolo navíc ani nic nepřiplatíte. Často tady potkáte speciální sjezdová celoodpružená kola a kluky, kteří sem jezdí kvůli oblíbeným tratím hned pod lanovkou. Ta je v provozu celoročně od půl deváté až do půl sedmé, v zimě pak do půl páté.

Lanovka se pouští vždy v půl a jede, dokud neodveze všechny, kteří přišli. Za jednosměrnou jízdenku zaplatíte 80 a zpáteční 150 korun, děti od pěti do deseti let si připraví padesátikorunu a stovku když se budou chtít lanovkou i vrátit.

A proč byste vůbec měli jet lanovkou až nahoru? Před stylovou restaurací horského hotelu Komáří Vížka na vás čeká nádherný výhled na celé České středohoří - při dobré viditelnosti jsou prý vidět i Krkonoše.

Když se navíc vrátíte po silnici zpátky do Krupky, cestou určitě nemůžete přehlédnout ukázkovou štolu Svatý Martin, kde se těžil cín nebo hrad Krupka. Nedaleko cílové stanice je pak menší lyžařský areál a v okolí spousta značených turistických tras.


Zvětšit mapu
autor: Milan Král
Spustit audio