26. dubna 2013

26. duben 2013

Hudba z festivalu Sete Sóis Sete Luas

Velmi zajímavou hudební událostí je festival Sete Sóis Sete Luas, Sedm sluncí Sedm lun, který vznikl z iniciativy 30 partnerských měst z oblasti Středozemního moře a také portugalsky mluvících států na pobřeží Atlantiku, včetně Brazílie a Kapverdských ostrovů. Festival má věčně proměnlivou strukturu, koncerty se mezi zúčastněnými městy stěhují, v roce 2010 hostilo festival například Chorvatsko, Sardinie, Portugalsko a Francie. Festival dokonce inspiroval vznik orchestru, jehož obsazení se každou sezónu obměňuje, ale vždy jsou v něm umělci mezinárodního významu. Dnes vám představíme festivalový orchestr, který vystoupil na loňském ročníku festivalu v portugalském městě Ponte de Sor východně od Lisabonu.

Loňskou sestavu festivalového orchestru 7 Luas tvořil portugalský hráč na starodávný strunný nástroj niněru José Peixoto, baskický akordeonista Agus Barandiaran, a také světově známá zpěvačka Mara Aranda, kdysi hlavní opora skupiny L'Ham de Foc. Ta pochází z města Valencie na východním pobřeží Španělska, a specializuje se na středověké písně.

V loňské sestavě festivalového orchestru 7 Luas působili dva hudebníci ze Sicílie, basista Pino Ricosta, a zpěvák a hudebník Mario Incudine, který měl navíc roli kapelníka.

Výběr z obsahu CD:

Deror Yikra (hebrejská spirituální píseň)MaltzetaA la media noche (skladba s názvem O půlnoci je z repertoáru sefardských písní židovských obyvatel středověkého Španělska)Joxek andreariTarantella e Chula de amarante (melodie typická pro jih Itálie, tanec Tarantella)yo me levantariaPanderotxoa

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Mario Incudine

Spustit audio