Moser si sám vyškolil zaměstnance, ze škol jich přichází málo

26. duben 2013

Firmám v Karlovarském kraji chybí vyučení lidé. Některé podniky si proto snaží poradit sami. Například různými vzdělávacími programy. Jedním z nich je i sklárna Moser v Karlových Varech. Ta si projektem nazvaným Nová kariéra připravila prvních deset zaměstnanců v oborech sklář kulič nebo hranař.

Podle zjištění sklárny nebyly školy schopné dodávat na trh práce dost sklářů, aby nahradili odcházející zkušené odborníky. Před třemi lety proto Moser začal s projektem Nová kariéra. Chce v něm pokračovat, dokud nebude dost absolventů.

Sklárna prováděla nábor do projektu po čtvrtletních intervalech. Celkem oslovila asi stovku zájemců, k zácviku nastoupila asi padesátka v oboru sklář a dvacítka v oboru kulič. Nakonec zůstalo jen deset pracovníků, kteří úspěšně program dokončili.

Sklárna Moser má stále dostatek zakázek. Většina jich míří do zahraničí. Díky tomu může zajistit perspektivu pro zaměstnance. Firma vsadila na exkluzivní výrobky, ve kterých má jen malou konkurenci. V roce 2011 měla sklárna tržby 290 milionů korun a celkově skončila sklárna v zisku 2,4 milionu korun.

Spustit audio