Petr Hartman: Stíhání Chvalovského definitivně skončilo

29. duben 2013

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář v médiích prohlásil, že na textu novoroční amnestie pro Václava Klause pracovali tři lidé. Konkrétně jmenoval Petra Hájka, Ladislava Jakla a Pavla Hasenkopfa.

Všichni tři Mynářova slova více či méně razantně zpochybňují. Jejich spor by mohl mít dokonce soudní dohru. Mimo jiné to zaručuje, že se o kontroverzním rozhodnutí Václava Klause bude i nadále veřejně hovořit. Nic to však nemění na skutečnosti, že na základě druhého článku vyhlášené amnestie byla zastavena celá řada trestních stíhání. Často u kauz, které byly dlouhodobě mediálně sledovány a kde mělo dojít ke škodám v řádu miliard korun.

Jedním takovým případem bylo počínání Františka Chvalovského. Bývalý šéf fotbalového svazu a podnikatel měl podle žaloby připravit podvodem Komerční banku o zhruba jednu a půl miliardy korun. Půjčoval si peníze na údajný nákup masa, chmele nebo jiného zboží a takto získané finance použil na úplně jiné účely. Například šlo o splácení starých dluhů.

Chvalovský byl tehdy kvůli své fotbalové funkci veřejně známý, měl dobré kontakty na politiky, což mu otevíralo nejrůznější dveře. Některé z nich patřily i vedení Komerční banky. Bez jeho vědomí by jen obtížně mohl z bankovního domu vysát stovky milionů. Mimo jiné management musel rozhodovat o podivném zvýhodnění některých klientů, kteří si i při neplnění podmínek, mohli dále půjčovat. Do této kategorie patřil rovněž František Chvalovský.

Kvůli zmiňovaným machinacím byl v únoru 2001 obviněn z úvěrového podvodu a vzat do vazby. Z ní byl po několika měsících propuštěn na kauci. V roce 2011 dospěl případ k rozsudku. Chvalovský se proti němu odvolal, proto nebyl pravomocný. Znamená to, že tato kauza nebyla uzavřena ani po více než deseti letech. Proto se na ni mohla vztahovat amnestie. Předseda trestního senátu Městského soudu v Praze s tím nebyl ztotožněn a podal ústavní stížnost. Ta byla zamítnuta. Soud následně stíhání na základě amnestie zastavil. Jak oznámil příslušný státní zástupce, neexistují věcné důvody se proti tomuto verdiktu odvolat. Takže František Chvalovský případnému potrestání definitivně unikne.

Amnestie se vztahuje i na úředníky z Komerční banky. Ti plnili příkazy vedení tohoto finančního domu, které šlo podnikatelům typu Chvalovského na ruku. Museli si projít martýriem soudních procesů, kdy byli střídavě odsouzeni, zproštěni viny a znovu obžalováni. Zároveň měli Komerční bance hradit zmiňovanou více než miliardovou škodu, kterou Chvalovským nesplácené úvěry způsobily.

autor: Petr Hartman
Spustit audio