Na Falklandech kladou důraz na lokální suroviny. I když pro ně občas musí na poštu

Některé velké země světa čelí dlouhodobě ústrkům a škodolibým poznámkám na adresu své kuchyně. Velká Británie může být toho typickým příkladem. Někteří vtipálci dokonce pochybují o tom, že svébytná britská kuchyně existuje. To Falklandské ostrovy jsou sice britským zámořským územím, ale kuchyni mají vlastní a výbornou.

Alex Olmedo je původem Chilan, ale na Falklandských ostrovech žije už 22 let. Kuchyně rodinného hotelu Waterfront není logicky extra velká, ale malou kvantitu tam dohánějí vysokou kvalitou a důrazem na místní suroviny.

Čtěte také

„Moje filozofie spočívá v tom, že ze základních, jednoduchých surovin vytvářím velmi speciální pokrmy. A ono to funguje. Letos se mi poprvé po mnoha letech podařilo zajistit dodávky masa, řady druhů zeleniny, másla nebo vajíček od místních výrobců,“ vysvětluje Alex.

Do každého jídla vloží šéfkuchař kus sebe

K čemu v Praze nebo jinde v Evropě postačí jeden telefonát či e-mail, to je na odlehlých ostrovech složitá logistická operace. Na Falklandech není jediná mlékárna, která by dodávala čerstvé máslo a mléko, a jsou tu jen jedna jediná jatka. Záleží tak na dobrých kontaktech s drobnými zemědělci.

„Řada našich dodavatelů má farmy na odlehlých místech ostrovů, takže si pro jejich výrobky musím třeba na letiště, kam je přiveze malinké letadlo. Nebo jdu na poštu a tam na mě čeká 10 plat vajec. Takže je to legrační a současně docela unikátní, řekl bych,“ říká Alex.

Ten je mimochodem opravdu renesanční osobností. Člověk by od šéfkuchaře a autora velmi populární kuchařky asi nečekal, že bude třeba čistit brambory.

Alex do každého jídla vkládá kus sebe a je to znát. Jeho ryby pečené v papilotě nebo dušené jehněčí ramínko mají jasný rukopis. Většinu živočichů, které na Falklandech zahlédnete, najdete asi tak s výjimkou tučňáků a lachtanů u Alexe na talíři.

Kvantitu tu dohánějí kvalitou

Husí paštika nebo třeba olihně

Platí to taky o všudypřítomných divokých husách, které se počítají na milióny kusů. „Falklandská husí paštika je specifická v tom, že se na ni používá jen maso a nikoli játra, jak by člověk předpokládal. Dokonce jen husí prsa, zbylé maso se moc nehodí,“ upozorňuje šéfkuchař.

„Pak tam patří hodně másla, smetany, červeného vína a místních bylinek. Příprava trvá dva dny a pak by se paštika měla ještě nechat odležet, aby se jednotlivé přísady pořádně spojily,“ popisuje Alex velmi oblíbenou položku svého menu podávanou s toasty a řepnou marmeládou.

„Celý rok na jídelním lístku nabízíme coby předkrm olihně. Ty falklandské jsou opravdu moc dobré. Více než 80 procent olihní na evropském trhu pochází odsud. Falklandy jsou celosvětově vůbec největším vývozcem olihní rodu Loligo na světě,“ zdůrazňuje Alex Olmedo.

Jeho skvělou reputaci asi nejlépe dokládá fakt, že předmluvu k jeho falklandské kuchařce napsala zesnulá britská premiérka Margaret Thatcherová.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio