Karlovarští památkáři shánějí historické fotografie interiérů Národního domu

2. květen 2013

Starý Bohumín a Karlovy Vary momentálně spojuje zajímavý detail. V obou městech stojí unikátní secesní stavby s názvem Národní dům, které čeká nákladná rekonstrukce. Bohumínská radnice požádala veřejnost už před časem o spolupráci, protože kvůli doladění detailů interiérů potřebuje staré fotografie. Ke stejnému kroku se nyní odhodlaly i Karlovy Vary.

„Vzpomínám si na Nároďák. My jsme ho strašně milovali, každý týden jsem byla na varieté,“ vzpomíná pamětnice.

„Nejzajímavější osobnost byl Jarda Štercl, který tady měl hodinové monology, kdy sál řval. Fóry jeden za druhým,“ dodává muž.

Národní dům postavený podle vídeňské firmy Fellner Hellmer sice patří mezi klenoty lázeňského města, v plném lesku se ale naposledy objevil při natáčení seriálu Cirkus Humberto. Už dvacet let je zavřený. Rekonstrukce sice začala, bez problémů ale není.

„Při obnově Národního domu jsme zjistili, že nám chybí určité detaily, jako jsou třeba vchodové dveře, různé detaily sálů nebo restaurací, a chtěli bychom se vrátit k historickým hodnotám, vysvětluje Dominika Kožešníková z památkového odboru karlovarského magistrátu, který hlídá, aby investor vrátil objektu historickou podobu.

„Například tam schází umístění světel, různé dekorační prvky na stěnách, podlahy. Mobiliář vůbec nemáme k dispozici na fotodokumentaci,“ dodává Kožešníková.

Část interiérů zůstala pouze ve vzpomínkách

Problémem je zejména to, že secesní dům z roku 1901 má za sebou několik přestaveb a jeden požár a část interiérů zůstala pouze ve vzpomínkách lidí.

Památkářům a investorovi teď pomohou momentky z různých akcí, na nichž jsou vidět místa Národního domu, která na oficiálních fotkách nejsou.

„Plány máme k dispozici, ale některé detaily nejsou v těch plánech zakresleny. Proto bychom chtěli vyzvat karlovarské občany, aby nám s tím pomohli,“ žádá veřejnost za karlovarské památkáře Dominika Kožešníková.

Čím dříve se materiály k památkářům dostanou, tím více mohou ovlivnit rekonstrukci Národního domu, která má skončit ještě letos.

autoři: zdt , dab
Spustit audio