Výmoly na webových stránkách rozhlasové Zelené vlny

1. květen 2013

Uzavírky, kolony, nehody. To jsou dopravní informace, které leckdy mají cenu zlata. Ovšem, na našich silnicích přibývá také nebezpečných míst v podobě výtluků a výmolů. Ode dneška je najdete i na webu Zelené vlny Českého rozhlasu.

Stačí krátká cesta po centru Prahy a napočítáte několik desítek výmolů. Například na náměstí Míru nedaleko budovy Českého rozhlasu na již záplatovaném povrchu je půl metru a tři centimetry hluboký výmol, o který se snadno prorazí pneumatika nebo poničí ráfek. Řidičům tak nezbývá než dávat bedlivý pozor a popřípadě na nebezpečné místo upozornit prostřednictvím projektu Výmoly.cz, jehož je Český rozhlas partnerem.

Je to jednoduché – na internetu zadejte internetovou adresu: www.zelenavlna.cz. „Výmoly najdete ve dvou rubrikách. Jsou to články, které popisují, jakým způsobem jsou výmoly objevovány a jakým způsobem můžou řidiči posílat tipy k nám do Českého rozhlasu nebo na server Výmoly.cz. Ovšem mnohem poutavější je interaktivní mapa. Tam se mohou jednotlivé výmoly lokalizovat,“ říká ředitel sekce Nových médií Českého rozhlasu Alexandr Pícha.

Čtěte také

Když interaktivní mapu otevřeme, můžeme si určit, co chceme vidět v jednotlivých vrstvách: „Mapu v horní části webu musíte rozkliknout a v ten moment se začínáte lokalizovat do místa, které si zvolíte. Objeví se značky – o uzavírkách, o dopravních situacích a trojúhelníky se symbolem výmolů.“

A co znamená číslovka nad jednotlivými značkami? „Nad Prahou je znaménko 146 výmolů, klikneme na něj a mapa se nám zobrazí podrobněji. Poté můžeme vidět jednotlivá místa, jednotlivé výmoly. Po rozkliknutí tlačítka Detail se dostaneme přímo na server Výmoly.cz, kde je fotografie ve větším rozlišení, popis místa i datum.“

Nejen na serveru Výmoly.cz ale i v mapě Zelené vlny najdete na dva tisíce výmolů. Pakli-že tam svůj nenajdete, můžete ho přidat.

autor: pgj
Spustit audio