Richard Seemann: Bundestag odmítl podpořit zákaz NPD

2. květen 2013

Německý spolkový sněm odmítl podat u ústavního soudu v Karlsruhe návrh na zákaz neonacistické Nacionálně demokratické strany Německa NPD. Návrh předložený sociálně demokratickými poslanci nezískal podporu, když proti němu hlasovalo 326 poslanců vládní černo-žluté koalice a 40 Zelených se hlasování zdrželo.

Dvě stě jedenáct hlasů od sociálních demokratů a strany Levice tak nestačilo na jeho prosazení, ačkoliv se pro něj koncem minulého roku vyslovila horní komora parlamentu, Spolková rada, zastupující jednotlivé spolkové země. Tento výsledek není překvapivý, protože již v minulých dnech bylo zřejmé, že většina poslanců se proti němu jasně vysloví.

Zvrátit jejich rozhodnutí nepomohla ani naléhavá výzva Thomase Oppermanna, vedoucího frakce SPD, že proti nepřátelům se nemohou demokraté neutrálně chovat. „NPD je antidemokratická, antisemitská a vůči cizincům nepřátelská a je připravena použít i násilí. Pravicově extremistická strana proto nemůže dostávat déle státní finanční podporu“, bouřil sociálně demokratický poslanec. Vládní unionističtí a liberální poslanci prohlašovali, že jsou podobného mínění. Chtějí však zabránit, aby tento návrh, který již byl jednou odmítnut ústavním soudem, opět nepropadl, což by pozici NPD ještě více posílilo.

Zelení sice prohlásili, že pokud by návrh na zákaz NPD měl šanci se prosadit, pak by její poslanci zvedli nadšeně své ruce. Jsou ale opatrní, protože diskuse nesměřuje k jejímu zákazu a proto se raději zdrží hlasování.

Negativní rozhodnutí Bundestagu padlo v předvečer procesu s neonacistickou organizací Nacionálně socialistického podzemí NSU. Před zemským soudem v Mnichově se bude zodpovídat Beate Zchäpeová spolu s dalšími čtyřmi osobami z organizování vražedných atentátů. Mezi nimi je také 38letý Ralf Wohlleben, bývalý funkcionář NPD s rozsáhlými kontakty na členy této strany. Patřil mezi vedoucí funkcionáře duryňské zemské organizace strany, byl důvěrníkem jejího spolkového místopředsedy Franka Schwerdta a pohyboval se též v blízkosti teroristických skupin. Spolkový ministr vnitra Hans-Peter Friedrich však v současné době vidí nebezpečí v „třech tuctech německých džihádistů, kteří bojují v Sýrii“. Varuje, že po jejich návratu do Německa mohou zde praktikovat své teroristické zkušenosti.

Spustit audio