Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

5. květen 2013

K bohatosti kulturního dění v Praze pravidelně přispívá i Židovské muzeum. V jeho prostorách v Maiselově ulici 15 je několik zajímavých pořadů připraveno i v nejbližších dnech.

V pondělí 6. května v 18 hodin začíná koncert klavíristky Anety Majerové a kytaristy Davida Dorůžky nazvaný „Písně beze slov“. Zazní v něm díla pro sólový klavír Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, sólová kytara na téma tradičních židovských písní, ale i úpravy pro klavír a kytaru skladeb Kurta Weilla nebo Isaaca Albénize.

Máte-li zvídavé děti a chcete si společně zpestřit nedělní odpoledne, jste srdečně zváni na nedělní dílnu pro děti a rodiče s názvem „Lvíček Arje a desatero přikázání“. Děti se v něm dozví, proč je Desatero tak důležité a jak souvisí se židovským svátkem Šavuot, který letos začíná 14. května. Součástí programu je také návštěva expozice v Klausové synagoze. Dílna se koná v neděli 12. května od 14 hodin na obvyklé adrese Maiselova 15, Praha 1.

Následující den, v pondělí 13. května se na stejném místě můžete v 6 hodin večer těšit na výjimečnou přednášku profesorky Lisy Silverman z univerzity v americkém Wisconsinu-Milwaukee. Lisa Silverman je autorkou několika knih a mnoha odborných článků o životě Židů v meziválečné Vídni. Tomuto tématu věnuje i svou pražskou přednášku, jejíž titul zní „Od Židů k Rakušanům: Židé, antisemitismus a kultura mezi světovými válkami“. Přednáška se koná ve spolupráci s New York University v Praze a proběhne v angličtině bez českého překladu.

Veškeré informace o těchto pořadech i dalších aktivitách Židovského muzea v Praze naleznete na jeho webových stránkách www.jewishmuseum.cz nebo jeho facebookovém profilu. Podrobné informace přináší též „Přehled kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio