Pozvánka na společnou bohoslužbu za pokojný život Romů

21. květen 2013

Víra spojuje Romy s jejich okolím. V Evropě jsou Romové především křesťané a muslimové, ve světě se však můžeme setkat s Romy všech náboženství. I v České republice máme několik romských duchovních v různých církvích (Římskokatolická církev, Pravoslavná církev, Českobratrská církev evangelická). Tam, kde se Romové a ne-Romové dokáží ve své víře sejít, je to velmi obohacující pro obě strany. Romové vnáší do víry svůj temperament a emocionalitu, což přináší do tradiční bohoslužby osvěžení.

Romové však představují v současnosti také nejdiskriminovanější skupinu v Evropě. To je v rozporu s učením většiny náboženství, zastávajících názor, že všichni lidé jsou si před Bohem rovni. Proto je přáním církví i mimokřesťanských náboženství přispět pomocí víry k pokojnému společnému životu všech. Právě společný život bez předsudků totiž všechny nejvíce obohacuje.

Pořadatelé Světového romského festivalu Khamoro vás proto zvou na ekumenickou bohoslužbu, která proběhne ve starobylém kostele sv. Martina ve zdi v Praze v pondělí 27. května 2013 od 19.30 hod. Při bohoslužbě zazní romské modlitby a hudba, vystoupí romští duchovní a zazní také pozdravy představitelů dalších náboženství – muslimů a Židů. Při bohoslužbě budou moci vyjádřit své přání po společném pokojném životě všichni – věřící i nevěřící, Romové i ne-Romové.

autor: Slovo 21
Spustit audio