Za přemnožené medúzy může rybolov

13. květen 2013

Po roce 2000 se v některých mořích přemnožily medúzy. Hlavním faktorem, který se na tomto jevu podílí, je podle nové studie nadměrný rybolov.

S masou želatinózních těl medúz, která odrazuje turisty, zanáší rybářské sítě a ucpává chladicí potrubí elektráren, se potýká například Japonsko nebo země kolem Středozemního a Černého moře. Příčinami přemnožení medúz si zatím nejsme zcela jisti - mohlo by jít o cyklický fenomén vyvolaný změnami mořských proudů, ale například také o následek globálních změn klimatu. Francouzští vědci však nyní poukázali na zcela jiného viníka, kterým je podle nich nadměrný rybolov.

V jeho důsledku se snížily počty velkých ryb a mořských želv, které se medúzami živí. Větší vliv má ale podle vědců úbytek malých ryb, které se stejně jako medúzy živí planktonem a vytvářejí jim potravní konkurenci. Navíc samy loví vajíčka a larvy medúz. Za normálních okolností tak menší ryby drží populaci medúz pod kontrolou. Tam, kde zmizí, se uprázdní ekologická nika. Medúzy toho náležitě využijí a přemnoží se.

Medúzy rodu Catostylus u Palauských ostrovů v Mikronésii

Tuto teorii podporuje srovnání dvou ekosystémů, které jsou součástí Benguelského proudu. První leží u pobřeží Namibie, kde je rybolov jen málo omezován a kde se v pobřežních oblastech přemnožily medúzy. Druhý se nachází asi o 1000 km jižněji u břehů Jižní Afriky. Tady byl rybolov v posledních šedesáti letech regulován a populace medúz se nezvýšila.

Zdroj: Bulletin of Marine Science, IRD

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.