David Čáp: Po explozi domácího násilí přichází fáze "promiň miláčku"

7. květen 2013

S psychologem PhDr. Davidem Čápem jsme mluvili o násilí a zneužívání ve vztazích.

Povídali jsme si o příčinách vzniku domácího násilí. Mluvili jsme o pachatelích a jejich obětech. Věnovali jsme se zákonitostem jejich vztahů a způsobům řešení domácího násilí.

Domácí násilí zraňuje tělo i duši člověka

Domácí násilí za sebou nechává viditelné stopy. Dvě třetiny žen vychází z domácích hádek v podstatě vždy nějakým způsobem zraněné. Mají pohmožděniny, zlomeniny, popáleniny, otevřené rány a další zranění.

Tyto ženy trpí také psychicky. Mají strach, deprese, žaludeční vředy nebo poruchy příjmu potravy. Mnohé z obětí jsou svou situací tak zatíženy, že jen velmi těžko, anebo dokonce vůbec nezvládnout své každodenní povinnosti, práci a péči o děti.

Domácí násilí. Ilustrační foto

Domácí násilí se týká i mužů. Podle policejních statistik byly zhruba v deseti procentech případů domácího násilí oběťmi muži.

Příčinou násilí bývají běžné konflikty

Prokázalo se, že většina domácího násilí má původ v obyčejných a běžných konfliktech. Manželé i partneři se často hádají kvůli výchově dětí, vedení domácnosti, rozdělení povinností nebo kvůli jiným rodinným příslušníkům.

Oběť násilí (ilustrační foto)

Vedle běžných konfliktů může být i příčinou počátku násilí ve vztahu nějaký zlomový okamžik. Velmi často se stává, že je partner poprvé agresivní během těhotenství partnerky, nebo ihned po narození dítěte. Další rizikový faktor je samozřejmě rozchod nebo rozvod. Asi pětina všech postižených žen se s agresí u svého partnera setkala teprve po tom, co mu oznámila, že ho chce opustit.

Vztah ve spirále násilí

Důvody a podněty pro násilné chování muže mohou být různé. Ovšem co je vždy téměř totožné, je další průběh i vývoj vztahu a chování agresora. Experti popisují takzvanou „spirálu násilí“. V podstatě se jedná o jev, který by se dal rozdělit do tří stupňů.

Pohyb je život

První fáze se jmenuje – stupňování napětí. Ve vztahu vládne velmi napjatá a negativní atmosféra. Partneři se stále hádají. Agresor se cítí být svou obětí provokován k násilí. Tato fáze může trvat poměrně dlouho.

Dále se spirála přesouvá do druhé fáze – exploze. Agresor nechá své agresi volný průběh. Reakce na kontakt s násilným chováním jsou u různých typů povah odlišné. Některé oběti utrpí emocionální kolaps, který trvá několik hodin, někdy i dnů. Oběť se cítí velmi slabá a nemá sílu tuto situaci řešit.

Po explozi nastavá „promiň miláčku“

Fáze fyzické exploze většinou trvá relativně krátkou dobu. Po ní začíná fáze „líbánek“. Agresor se začne omlouvat, nosí dárky, zahrnuje oběť přehnanou něhou. Tuto fázi prožívají oba jako velmi nadějnou až romantickou.

Polibek, ilustrační foto

Dostat se pro pachatele z tohoto kruhu je z různých důvodů v podstatě nemožné. Mnoho agresorů omlouvá své činy vnějšími vlivy. Většina z nich ale potřebuje profesionální péči, protože jen touto cestou je možno jejich násilné chování změnit. Mohou navštívit mimo jiné poradnu pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy, případně se mohou obrátit na probační a mediační službu.

Zdroj informací: kniha Andrea Buskotte – Z pekla ven: Žena v domácím násilí

Spustit audio