Studentské fiktivní firmy z Mariánských Lázní opět zazářily

9. květen 2013

Studenti z Gymnázia a obchodní akademie v Mariánských Lázních se v letošním školním roce zúčastnili několika veletrhů fiktivních firem. A domů nepřijeli rozhodně s prázdnou. Jejich firmy, které se zaměřují na prodej kancelářských potřeb a zprostředkování lázeňských a rekreačních pobytů, zaujaly natolik, že si vysloužily řadu ocenění.

Fiktivní firmy mají na Gymnáziu a obchodní akademii v Mariánských Lázních dlouholetou tradici. Studenti si díky nim procvičují znalosti z odborných předmětů a získávají zkušenosti potřebné pro skutečné podnikání. V průběhu roku se pak zúčastňují veletrhů fiktivních firem, kde poměřují síly s ostatními studentskými firmami. V letošním roce školu reprezentovaly dvě fiktivní firmy, a sice firma Tispo, s.r.o., která se zabývá prodejem kancelářských potřeb, a firma Lares, s.r.o., která zprostředkuje lázeňské a rekreační pobyty.

Firma Tispo, s.r.o., zvítězila na 18. mezinárodním veletrhu fiktivních firem v Praze v prestižní soutěži o nejlepší stánek veletrhu. Odměnou jí byl příspěvek 20 tisíc korun na účast na 15. mezinárodním veletrhu fiktivních firem, který probíhal v Bratislavě. I zde studenti opět zazářili, když získali cenu za nejlepší firemní logo a 3. místo v kategorii nejlepší stánek veletrhu.

Vysokou laťku si studenti udrželi i na 17. veletrhu fiktivních firem, který se konal Plzni. Zde několikrát stáli na stupních vítězů. Dvakrát dokonce na stupni nejvyšším, a to když se firma Lares, s.r.o., stala vítězem kategorie nejlepší stánek veletrhu, a když firma Tispo, s.r.o., získala prvenství v kategorii nejlepší firemní katalog. Na 5. veletrhu fiktivních firem v Sokolově se pak firmy umístily na 2. a 3. místě v kategorii nejlepší firemní vizitka.

Vrcholem školního roku však byl 19. mezinárodní veletrh fiktivních firem, který probíhal v Praze. Zúčastnilo se ho celkem 144 českých i zahraničních firem. V mezinárodní konkurenci obsadili studenti opět skvělá místa. Firma Tispo, s.r.o., získala 3. místo v kategorii nejlepší stánek veletrhu a k tomu ještě přidala 3. místo v kategorii nejlepší firemní katalog. V celkovém hodnocení obsadila firma Tispo, s.r.o., 8. místo a firma Lares, s.r.o., 11. místo.

Během školního roku se studenti rovněž zúčastnili celorepublikových soutěží vyhlašovaných Centrem fiktivních firem. V soutěži o nejlepší slogan se letos firma Lares, s.r.o., umístila na 5. místě z celkového počtu 53 přihlášených firem. Obě firmy se také objevily na desce cti Centra fiktivních firem za řádné placení pojistného po dobu nejméně 5 měsíců.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio