První Britové jdou před soud za týrání iráckých vězňů

Británie postaví před soud čtyři své vojáky, kteří se měli podílet na týrání iráckých vězňů. Oznámil to britský ministr spravedlnosti Lord Goldsmith. Jedná se o první takový případ, další procesy ale budou zřejmě následovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

propuštění iráčtí vězni

propuštění iráčtí vězni | Zdroj: ČTK

Tři ze čtyř vojáků, kteří mají být postaveni před soud za týrání iráckých civilistů, již byli jmenováni. Jde vesměs o příslušníky pluku královských střelců.

Obvinění proti nim vyšlo najevo, když si jeden z nich dal v obchodě vyvolat film z Iráku a personál považoval snímky za tak otřesné, že je nahlásil na policii.

Obvinění zahrnuje donucení iráckých zajatců k pohlavnímu styku. Zpravodaj nezávislé televize ITV řekl, že toto je první z několika připravovaných kauz týkajících se britských vojáků.

V tomto případě dosud nebylo stanoveno datum přelíčení, ale jeden odborník řekl zpravodaji ITV, že obžalovaní budou postaveni před soud nejspíš v Iráku.

Podle názoru pozorovatelů z tohoto soudu vyplyne značná ostuda pro britskou armádu i vládu.

Milan Kocourek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme