Josef Škvor: Ultramaratón je hlavně o motivaci

12. květen 2013

Josef Škvor je jeden z mála Čechů, který uběhl 250 kilometrů ve čtyřicetistupňovém horku. Běžel ho před necelým měsícem. Letos v srpnu mu bude 58 let. To je opravdu obdivuhodné...

Ultramaratón je jakýkoliv běh, který je delší než maratón. „Není to jen o atletice,“ upozorňuje Josef Škvor. Třeba při bezmála 250kilometrové trase marockou pouští si musel brát všechny věci na zádech.

A co tam vlastně jedl. „Dělám si takové sypání pro papoušky,“ směje se ultramaratónec. Při výběru stravy porovnával váhu na gram a obsah kalorií.

Na startu ultramaratónu, který běžel, čekalo přes tisíc závodníků. Josef Škvor startoval ze 476. Místa a doběhl 350. Při takovém počtu soupeřů by nejednomu poklesla brada.

Čtěte také

Ultramaratón je ovšem závod, ve kterém se snažíte překonat hlavně sami sebe. „Je to o rozložení sil a o motivaci,“ vysvětluje Josef Škvor. A dodává: „Chtěl jsem na tom startu být už dlouho a nezáleželo mi na tom, kolik tam bude lidí.“

Při sprintu na 100 metrů musí sportovec pravděpodobně veškeré své fyzické síly i psychiku soustředit na výkon. Co se však může honit hlavou osamělému běžci na bezmála 250kilometrové trase marockou pouští?

A co Josef Škvor radí běžcům pražského maratónu, který sám několikrát běžel? Dozvíte se v rozhovoru, který s českým ultramaratóncem vedl Petr Rajchert.

Záznam celého rozhovoru s Josefem Škvorem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio