Speciální obří kontejnery nabídnou ode dneška Plzeňanům kulturní program

10. květen 2013

V Plzni dnes začíná festival nazvaný Kontejnery k světu. Jedná se o největší akci v historii Plzně, která oživí veřejný prostor. Rozmanitý program bude probíhat na 30 kontejnerových místech po celé Plzni.

Myšlenka na festival vznikla už před čtyřmi lety v Plzni.

„Dělali jsme studentskou výstavu na Náměstí republiky a hledal se pro to nějaký zajímavý prostor, který by se dal jednoduše a rychle postavit a který by byl využitelný pro různé produkce, výstavy. Tehdy mě poprvé napadly tyto kontejnery,“ říká Jakub Mareš z pořádajícího občanského sdružení K světu.

Kontejnery se objeví na 30 místech po celé Plzni a nabídnou kavárny, kino, divadlo, hvězdárnu, půjčovnu koloběžek a další různorodý program.

„Funguje to asi tak, jako funguje město. Ve městě je místo kde odpočíváte, kam chodíte nakupovat a stejně fungují i kontejnery. Třeba na Skvrňanech, kde není vůbec nic, tak to bude fungovat jako místo všeho. Bude tam místo pro maminky, malá kavárna,“ popisuje Mareš.

Kontejnery zaplaví v průběhu května a června i další města v České republice. Festival si klade za cíl přivést život zpět do ulic a spojovat lidi při nejrůznějších aktivitách.

autor: mkl
Spustit audio