10. května 2013

10. květen 2013

The Creole Choir Of Cuba: Santiman

Ansámbl Creole Choir of Cuba, tedy Kreolský sbor z Kuby, tvoří potomci přistěhovalců z Haiti žijící na Kubě. Obyvatelé Haiti se v průběhu uplynulých století stěhovali na Kubu v několika migračních vlnách, příčinou byly mimo jiné diktatury a útlak. Haiti má mezi karibskými ostrovy nejsilnější koncentraci černošského obyvatelstva, velmi dobře se tu daří africkým náboženským rituálům, známým jako magie voodoo.

K africkému náboženství samozřejmě patří i zpěv, a pěvecké výkony Creole Choir of Cuba mají podobný říz jako ty nejsyrovější nahrávky amerického gospelu z černošských bohoslužeb na jihu Spojených států. Je tu však jeden podstatný rozdíl: zatímco gospelové sbory velebí pánaboha, repertoár Kreolského sboru z Kuby obsahuje vydatnou dávku magie voodoo. Letos vydali album Santiman u renomované anglické značky Real World, založené Peterem Gabrielem.

Většina nahrávek Kreolského sboru z Kuby je v haitské kreolštině, což je mix afrických jazyků a koloniální francouzštiny, některé jsou ve španělštině. Například jedna z písní je o šamanském obřadu, o léčení pomocí bylin a jmenuje se Fey, což je v haitské kreolštině List.

Kreolský sbor z Kuby tvoří šest zpěvaček a čtyři zpěváci. Doma na Kubě je ale skupina známá pod odlišným názvem, Desandann, což znamená Potomci, v tomto případě potomci afrických otroků, kteří byli násilně dopraveni na Haiti.

Výběr z obsahu CD:

LlegadaCamina Como ChenchaFey Oh Di NouPale PalePanama Mwen TonbeBalada de AnnaiseJuramento

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Emilia Diaz Chavez

Spustit audio