Rakovina tiká. Bojujte proti ní i vy!

Žlutý kvítek měsíčku lékařského a prevence rakoviny tlustého střeva. Jak spolu tyto dvě věci souvisí? Celkem logicky – blíží se už 17. ročník sbírky Český den proti rakovině. Tuto tradiční akci pořádá Liga proti rakovině a každoročně ji podpoří tisíce dárců. Patříte i vy mezi hrdé majitele těchto kytiček? Nebo se letos zapojíte poprvé? Pak vězte, že se akce koná už ve středu 15. května. Vše o aktuálním tématu sbírky a sbírce samotné uslyšíte jako první na Radiožurnálu!

Dobrovolníky ve žlutých tričkách nepůjde ani letos v ulicích přehlédnout. Kytičky bude nabízet 11 700 lidí ve všech krajích a okresech naší republiky, v tisíci obcích a měst. Připraveno je až 800 tisíc žlutých kvítků, tentokrát se zelenou stužkou.

Přestože je minimální hodnota jedné kytičky jen dvacet korun, i tato částka ve výsledku hodně pomůže. A na co vlastně můžeme přispět a proč bychom měli?

Herečka a moderátorka Mahulena Bočanová

Odpovědět na druhou část otázky je bohužel jednoduché. Rakovina je strašák každého z nás. Jak říká slogan Ligy proti rakovině, podle statistik „tiká v každé rodině“.

Čtěte také

A co je letošním tématem sbírky? Cílem je upozornit na nádorové onemocnění tlustého střeva a konečníku. Proč právě na ně? Je to druhá nejčastější diagnóza v České republice (po rakovině prsu u žen a prostaty u mužů) a stále nevesele vévodíme evropským a světovým tabulkám výskytu této nemoci.

Systém máme, ale odpovědnost k vlastnímu zdraví chybí

Až osm tisíc lidí u nás onemocní zhoubným nádorem tlustého střeva a konečníku a až pět tisíc lidí této nemoci podlehne. Přitom to není nutné! Máme dobře fungující systém plošného vyhledávání těchto nádorů.

Základním předpokladem je ale nechat se vyšetřit, mám-li problém, nebo zdarma preventivně, pokud je mi nad padesát let. To se ale zatím nestalo samozřejmostí, a tak nás odborníci musí stále upozorňovat, abychom k sobě byli zodpovědnější.

Moderátor Jan Pokorný se na Květinový den stal jedním z dobrovolných prodejců květu měsíčku lékařského

Každý dárce proto dostane ke kytičce letáček se základními informacemi o tomto onemocnění a hlavně o možnostech, jak mu předcházet.

Dobrovolníky budou i známé osobnosti

Žluté kytičky bude Liga nabízet opět i ve stanu na Václavském náměstí, kde se role dobrovolníků ujmou i známé osobnosti. A kdo to bude? Jednou z patronek je například zpěvačka Petra Janů, rozhovor s ní uslyšíte na Radiožurnálu ve středu 15. května – tradičně v pořadu Host Radiožurnálu od 10 hodin.

Dalšími patrony jsou Adéla a Dalibor Gondíkovi, Martin Zounar, Aleš Háma nebo Petr Koukal. Připraven je na odpoledne i hudební doprovodný program, vystoupí zpěvák Vladimír Hron, dětský pěvecký sbor Jiskřička, Beety Lee se svou jazzovou skupinou a další.

Od dvanácti do osmnácti hodin budou navíc zájemcům k dispozici lékaři onkologové a dermatologové k bezplatným konzultacím.

Udělejte tedy dobrou věc a staňte se součástí boje proti rakovině! Kupte si kytičku, podpoříte tak onkologická pracoviště a přispějete na zlepšení kvality života onkologických pacientů. Věnujte pozornost svému tělu a v případě pochybnosti navštivte svého lékaře. Zaměřte se na prevenci, a je-li vám více než padesát, nechte se jednou ročně zdarma otestovat.

Vše podstatné se dozvíte z vysílání Radiožurnálu, který je mediálním partnerem sbírky, a přinese vám všechny informace z první ruky!

Spustit audio