Kontejnery k světu propojují města

4. březen 2014

Ve studiu Rádia Wave se zastavily dvě koordinátorky festivalu Kontejnery k světu, Eliška Vaňková a Věra Filipcová, a kromě roztomilého kontejneru z papíru nám přinesly také informace o akci, která má hned na několika úrovních propojit celá města.

Kontejnery k světu je zatím největší projekt občanského sdružení K světu, které původně fungovalo hlavně v Plzni, kde probouzelo podřimující občanskou společnost třeba pořádáním několika Pecha Kucha Nights. Tentokrát K světu míří hned do několika českých a moravských metropolí – do Prahy, Olomouce, Brna, Zlína a Mariánských Lázní. Do všech měst přiváží izokontejnery, které rozmístí do těch nejzajímavějších lokalit, a v nich pořádá akce všeho druhu: od debat mezi místními občany o zlepšení jejich okolí až po autorská čtení a koncerty.

V Praze stojí kontejnery od 10. května do 1. června a každý z nich má svůj specifický účel i program. Třeba na Karlově náměstí funguje krabice Fashionbook, v ní se její organizátorky snaží spojit módu s literaturou – a mimochodem právě o Fashionbook se více dozvíte v pořadu Modeschau Veroniky Ruppert, která bude hostit realizátorky tohohle odvážného projektu. Eliška Vaňková a Věra Filipcová ale v rozhovoru prozradily i programy ostatních kontejnerů a pozvaly i na vyvrcholení festivalu, které propojí celou republiku ve velkém stylu. Poslechněte si rozhovor!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.