Bohdalová bude vymazána z internetových seznamů StB

Herečka Jiřina Bohdalová uspěla u Vrchního soudu. Rozhodl, že její jméno musí být vymazáno ze seznamů StB na internetu. Jméno Jiřiny Bohdalové ale zůstane v tištěných médiích. Podle soudu totiž nelze zasahovat do archivních spisů. Herečka se dnes soudu nezúčastnila ze zdravotních důvodů. Její právník uvedl, že dovolání k Nejvyššímu soudu podá až po poradě s ní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiřina Bohdalová

Jiřina Bohdalová

Z tištěných textů vymazáno nebude, protože to podle soudu není technicky možné. Advokát Bohdalové Josef Lžičař označil výrok soudu za nesporný úspěch. Výhrady má ale k samotnému zákonu o zpřístupnění svazků StB. "Ty tištěné seznamy se dostaly na veřejnost a velmi mne mrzí, že je pořád převažující z hlediska právních zájem moci zákonodárné, že se více nedbá na čest občana. To nejde jen o čest občana, kterého se to týká, týká se to i rodiny."

Herečka vede spor s ministerstvem vnitra kvůli své evidenci v seznamech spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti. Soud první instance sice vyhrála, ale z evidence vymazána být neměla. Neexistuje totiž zákon, který by to umožnil. Podle advokáta soud rozhodl správně a v souladu se zákonem, ale ten je potřeba změnit. Vrchní soud v Praze ale zastává jiný právní názor - výmaz umožňuje Listina základních práv a svobod a právo na ochranu cti.

Agenti StB po herečce chtěli, aby jim donášela na kolegy Jana Wericha a Miroslava Horníčka. Bohdalová se prý tehdy označila za nespolehlivou a agenti jí dali za pravdu.

Markéta Kaclová, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme