Lidové sady hostily netradiční cyklistický závod

13. květen 2013

V zázemí cyklistického závodu se v neděli proměnila konečná tramvaje v Lidových sadech. Konrád MTB Pohár, který letos oslavil svůj osmý ročník, je oblíbený především pro svůj netradiční formát. Bikeři v něm nejprve absolvují časovku a poté startují Gundersenovou metodou do stíhacího závodu.

Místo tramvají kroužili na točně v Lidových sadech nadšení bikeři. Den jim zpestřil závod, nesoucí lákavou nálepku dva v jednom. „První se jede kilometrová časovka směrem na Českou chalupu, pak se vezmou časy a Gundersenovou metodou, což je samozřejmě převzaté z lyžování, se startuje do XC okruhu. To znamená, že každý, kdo ten kilometr třeba ujede, ale má ambice se pak rozjet a udělat nějaký výsledek, tak má šanci v tom druhém závodě,“ přibližuje podobu závodu jeho ředitel Roman Jungwirth.

Netradiční formát se jezdcům líbí. Výjimkou není ani bývalý mistr Evropy ve čtyřiadvacetihodinovce na horských kolech Zdeněk Kříž. „Ten formát je krásný. Je to něco jiného, než jeden jediný závod. Takhle se může něco povést anebo nepovést v časovce a potom se to dá napravit anebo naopak ztratit v tom následném cross country. Takže určitě je to zajímavé.“

A své příznivce má závod také mezi ženami. „Je to fajn. Je to zase něco jiného, než klasické závody. Je to takové rodinné a kamarádské,“ chválí Jana Skrbková, nejúspěšnější zástupkyně něžného pohlaví letošního ročníku.

Už tradičně se na startu schází jen pár desítek jezdců. Pořadatelé ale nižší účast vítají. „Já jsem možná i rád, že je tady méně lidí, protože kdyby jich bylo hodně, bylo by to samozřejmě náročnější, jsme tady na to jen tři lidi. Takže je to spíš taková zábava na neděli, aby se lidi hýbali na zdravém vzduchu,“ vysvětluje Roman Jungwirth.

Závod mužů vyhrál kolínský Tomáš Bohata před týmovým kolegou Vítem Řehákem a libereckým Martinem Duškem.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio