Proč mají malí tuleni velký mozek

13. květen 2013

Mláďata tuleňů Weddelových tráví spoustu času pod ledem. Orientovat se v tomto náročném prostředí jim pomáhá neobvykle vyvinutý mozek.

Domovem tuleňů Weddelových (Leptonychotes weddellii) jsou vody Jižního ledového oceánu kolem celé Antarktidy a přilehlých ostrovů. Žijí na mořském ledu, potápí se až do hloubky 750 metrů a pod vodou vydrží 80 minut. Pro americké a novozélandské vědce, kteří se zabývají vývojem mozku ploutvonožců a jeho vztahem k potápění, jsou proto ideálním modelem.

Tuleň Weddelův

Srovnání mozku dospělých jedinců a novorozených mláďat ukázalo, že tuleni Weddelovi mají po narození největší mozek ze všech savců. Velikost mozku novorozeného tuleního mláděte totiž odpovídá celým 70 % mozku dospělce. Pro srovnání, u lidského novorozence je to jen 25 %. Velikost mozku vynikne o to víc, pokud si uvědomíme, že novorozená mláďata tuleňů Weddelových jsou velice malá, jejich hmotnost představuje jen 6 až 7 % váhy matky.

Tuleň Weddelův (Leptonychotes weddellii) - matka s mládětem

Živit tak velký a dobře vyvinutý mozek je pro novorozené mládě i jeho matku velmi náročné, takže musí mít velký funkční význam. Vědci se domnívají, že mláděti pomáhá orientovat se pod ledem, kde tuleni Weddelovi hledají útočiště před svými přirozenými nepřáteli – kosatkami a tuleni levhartími.

Zdroj: Marine Mammal Science

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio