Patronka květinového dne Petra Janů: Nezanedbávejte prevenci. Jde o život

15. květen 2013

Tak co, už jste si dnes na klopu připnuli kvítek měsíčku lékařského? Pokud byste nás chtěli opravit s tím, že tyto léčivé rostliny přece kvetou až od června, pak vězte, že se mýlíte. Minimálně dnes jich totiž po celé České republice vyrašily rovnou tisíce. Ano, je to tak – po roce je tu opět květinový den!

Jednou z patronek letošní sbírky, kterou už tradičně pořádá Liga proti rakovině, je i zpěvačka Petra Janů. „Chci apelovat na lidi, aby nepodceňovali prevenci. Já kvůli jejímu zanedbání přišla o muže,“ varuje v rozhovoru s Janem Pokorným všechny posluchače.

„Pštrosí“ strategii, kterou praktikuje řada Čechů – tedy nejít k doktorovi ze strachu, že se dozvědí nepříjemnou pravdu – prý z hloubi duše nesnáší. „Od určitého věku by podle mě lidé alespoň jednou ročně měli chodit na celkovou prohlídku,“ soudí.

Čtěte také

Ona sama prý prevenci rozhodně nezanedbává. „O svou tělesnou schránku se starám. Žádnou jinou už nedostanu. V současnosti už navíc metody léčby pokročily tak, že zachytí-li se nemoc v počátku, dá se vyléčit,“ upozorňuje.

Letošní ročník sbírky, v níž přes 11 tisíc dobrovolníků po celé republice nabízí květy měsíčku lékařského, se zaměřuje především na prevenci rakoviny tlustého střeva. Právě v tomto onemocnění drží Češi smutné prvenství, a to celosvětově.

Květinový den 2013

Čtěte také

Dnes máte možnost zapojit se do boje proti rakovině i vy. Kupte si kvítek měsíčku lékařského za pouhých 20 korun – a při té příležitosti se zkuste zamyslet nad tím, jestli jste v otázce svého zdraví náhodou něco nezanedbali…

A mezitím si třeba poslechněte záznam celého rozhovoru s Petrou Janů. Dozvíte se, proč za největší úspěch své kariéry nepovažuje slavíka, jak moc podle ní dnes zpěvák potřebuje televizní popularitu, co se v šoubyznysu neodpouští a jak se vlastně v popové hudbě důstojně stárne.

Záznam celého rozhovoru s Petrou Janů a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio