Martin Šmakal: Když kouříte 20 cigaret denně, za 20 let vám hrozí rakovina plic

14. květen 2013

S primářem onkologického oddělení Nemocnice Hořovice MUDr. Martinem Šmakalem jsme hovořili o léčbě rakoviny (karcinomu) plic.

Mluvili jsme o příčinách vzniku tohoto onemocnění. Věnovali jsme se skupinám lidí, kteří jsou karcinomem plic nejvíce ohroženy. Zaměřili jsme se na způsoby léčby tohoto onemocnění.

Příznaky rakoviny plic jsou často nenápadné. Podle statistik až 60 procent nádorů odhalí lékaři v pozdním, tedy špatně léčitelném nebo neléčitelném stadiu. V České republice trpí plicní karcinomem asi 100 mužů ze 100 tisíc. Přibližně každý dvacátý muž na toto onemocnění zemře. Zvyšuje se i počet plicních karcinomů u žen.

Příznakem bývá vykašlávání krve

Rakovina plic je zhoubné nádorové onemocnění, které postihuje tkáň plic a dýchacích cest. Zhoubný nádor plic je jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Ve svém počátku probíhá onemocnění obvykle bez výraznějších příznaků.

Plíce (ilustrační foto)

Dále jsou projevy nemoci různorodé. Patří k nim kašel, časté je vykašlávání hlenů s příměsí krve, dušnost, dýchavičnost, bolesti na hrudníku, váhová nestabilita, otoky horních končetin a hlavy, únava i celková slabost a další potíže.

Rakovinu plic mají nejčastěji kuřáci

Řada studií prokázala, že kouření má souvislost se vznikem tohoto onemocnění. Kuřák, který vykouří dvacet cigaret denně, má přibližně třináctkrát vyšší riziko vzniku plicní rakoviny než nekuřák. Z dlouhodobých kuřáků onemocní rakovinou plic asi čtvrtina.

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Léčba rakoviny plic se odvíjí od typu nádoru a jeho rozsahu. Lékaři přihlíží také k celkovému stavu pacienta. Naprosto klíčové pro efektivní léčbu je včasné diagnostikování nádoru. V léčbě se v současné době uplatňují chirurgické metody, chemoterapie a ozařování (radioterapie).

Zdroj informací: www.kurakovaplice.cz

Spustit audio