V Chebu převzali opravený altán z 19. století na Zlatém vrchu

14. květen 2013

Zástupci Chebu v pondělí převzali opravený historický altán na Zlatém vrchu. Rekonstrukce památky z 19. století stála skoro dva miliony korun. Většinu peněz přitom poskytla Nadace historický Cheb díky veřejné sbírce. Altán byl obnoven podle projektu loni zesnulého chebského architekta Luďka Vystyda.

Práce na opravách začaly loni na podzim a hlavní část se stihla ještě do příchodu zimu. Některé zemní práce ale musely počkat až na jaro. Definitivně byl altán s okolím dokončen na konci dubna.

Na místě altánu, který byl po zásahu blesku zničen v 70. letech, byla vybudovaná přístupová cesta, schody, altán dostal nové sloupy včetně obložení a zastřešení. Vrací se mu tak podoba známá z historických pohlednic. Tehdy šlo o výletní místo za městem s výhledem na celé historické jádro Chebu.

Nadace historický Cheb v minulosti přispěla třeba na opravu věží na kostele sv. Mikuláše. Na tento rok připravuje fond další větší investici - úpravy zdevastovaného hřbitova zaniklé obce Krásná Lípa v těsném sousedství cyklostezky po bývalé slapanské trati z Chebu do Waldsassenu.

Nadační fond si klade za cíl podporovat ochranu a obnovu kulturních a historických památek v Chebu a na Chebsku. K jeho založení vedl roku 2005 počin pana Antona Harta, chebského rodáka a později čestného občana Chebu, který městu daroval 10 tisíc eur. Město každoročně fondu přispívá částkou 500 tisíc korun.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio