Křesťané různých církví se budou modlit za rozhlas

15. květen 2013

Ve chvíli, kdy před 90 lety začalo první vysílání Československého rozhlasu, bude ve svatovítské katedrále probíhat ekumenická bohoslužba. Má připomenout důležitost svobody médií, a také roli rozhlasu v našich dějinách i v současnosti. Spolu s kardinálem Dominikem Dukou se bohoslužby zúčastní i zástupci dalších křesťanských církví.

V sobotu 18. května 1923 se ve 20 hodin 15 minut ze stanu v Praze - Kbelích ozvalo první „Haló, haló“. Od toho okamžiku se píše příběh instituce, která zrcadlí a dokumentuje dějiny naší země.

Při ekumenické vigilii budou symbolicky připomenuty okamžiky, kdy rozhlas stál na straně národa, pravdy a svobody, ale i období, kdy se stal nástrojem dvou totalit. Byly to ale opět rozhlasové vlny, jež se v nejtěžších obdobích staly nositelem důležitých informací, když domácí rozhlas nemohl svobodně vysílat.

00695709.jpeg

Během 2. světové války se „Volá Londýn“ stalo synonymem svobody. V období železné opony nastoupila především Svobodná Evropa a později i další stanice, kde působili čeští novináři. Smyslem bohoslužby je i poděkování za všechny občany, kteří spolu s rozhlasem bojovali za svobodu, zvláště pak za ty, kteří za ni položili život.

Ekumenická bohoslužba začíná v sobotu 18. května ve 20 hodin. Hudebně ji doprovodí sbor Bubureza se sbormistryní Miloslavou Vítkovou. Zaznějí skladby Felixe Mendelssohna-Bartholdyho: Laudate pueri Dominum, Henryho Badingse: Kyrie eleison, Vyitautase Miškinise: Ave Regina Coelorum a hymnus Veni Creator Spiritus.

Spustit audio