Do parku v Kyselce se vrátila socha zakladatele lázní Mattoniho

15. květen 2013

Kyselku po letech opět střeží její zakladatel Heinrich Mattoni. Na původní piedestal v místím parku se totiž vrátila socha tohoto slavného průmyslníka. A i když jde o repliku původního pomníku, vypadá to, že se do zdevastovaných lázní pomalu vrací nádech někdejší slávy.

K aktivitě se po dlouhých letech odhodlaly Karlovarské minerální vody, které vlastní většinu objektů. Pomáhá jim k tomu obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka. Partneři obnovený památník společně odhalili v úterý 14. května. Tedy v den, na který připadá 103. výročí úmrtí Heinricha Mattoniho.

Socha je k nerozeznání od originálu, i když se jedná o plastikovou kopii. Bronzový monument je uložen v depozitáři. Zhotovitelkou zdařilé repliky je akademická sochařka Veronika Psotková. Její díla zdobí řadu významných míst v zemi.

Karlovarské minerální vody a obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka v současné době pracují na obnově některých budov. V nejbližší době jsou na řadě Löschnerův pavilon nebo Mattoniho vila.

Kyselka navíc o víkendu ožije zahájením lázeňské sezony. Vloni se slavnost konala poprvé a setkala se zájmem stovek návštěvníků. Někteří přišli i v dobových kostýmech. Slavné lázně si navíc letos připomínají 140. výročí od založení.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio