Matematiku nezvládla pětina maturantů. U nás problém nebyl, hlásí gymnázia

16. květen 2013

Přes dvacet procent maturantů letos neuspělo při testu z matematiky. Byl test příliš těžký, nebo nebyli studenti dostatečně připraveni? Podle odborníků problém souvisí s celkovou výukou matematiky. Například gymnazistů se však většinou netýká.

Maturitní písemku z matematiky nezvládla letos pětina středoškoláků. Další předměty tak krutý výsledek neměly. U testu z češtiny neuspěla tři procenta maturantů, v cizím jazyce procenta dvě.

Problém matematiky souvisí už s výukou na základních školách, míní Jiří Zíka, ředitel CERMATu, tedy organizace, která státní maturity připravuje. "Výuka matematiky pokulhává," říká. "Obory technického směru a gymnázia uspívají ještě relativně dobře, ale ostatní obory v matematice nemají buď dostatek dotací, nebo se tam matematika učí tak, že děti neuspějí," vysvětluje Zíka.

Učitelé z gymnázií potvrzují, že jejich žáci problémy neměli. "Písemná zkouška z matematiky byla podle mého názoru velice lehká. Také podle toho ji naši žáci napsali výborně. Ještě lehčí byl podle vyjádření žáků písemný test z anglického jazyka," říká ředitel královéhradeckého gymnázia Boženy Němcové Jan Štěrba.

Studenti se podle Štěrby letos nejvíce báli testů z češtiny, které podle nich byly těžší než v předchozích letech. I přes obavy však maturanti i ve zkoušce z mateřského jazyka dopadli dobře. Na zmíněném gymnáziu uspělo v didaktických testech všech 124 studentů.

Letošní maturity jsou oproti těm loňským jiné v tom, že je jen jedna obtížnost testů. Písemné testy z češtiny se pak hodnotí přímo ve školách, a ne centrálně, jak tomu bylo dříve.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio