V Německu vyšlo šest knih o Angele Merkelové

16. květen 2013

Nad knižními pulty našich obchodů zůstáváme někdy překvapeně stát nad množstvím publikací, které se týkají politiků. Vychází jich opravdu přehršle a jen výjimečně přinášejí něco opravdu nového a významného. V sousedním Německu jsou na tom ovšem podobně – hned šest knih se tam nyní zaměřilo na kancléřku Angelu Merkelovou.

Autoři kancléřských publikací to neměli jednoduché – Angela Merkelová jak známo téměř vůbec nehovoří s novináři o svém soukromí. Neodpovídá na otázky, které by novináři tak rádi měli jednou zodpovězené, aby už konečně věděli – a s nimi i celá veřejnost: taková je a ne jiná. Pochopitelně. Angela Merkelová nic neprozrazuje. Narušila by tím totiž svou pracně vybudovanou taktiku, která spočívá právě ve sfingovité nevypočitatelnosti. Její celá autorita je zahalena do této husté mlhy z dohadů a spekulací. Pro autory jejích biografií to v praxi znamená – obrátit se s otázkami na její nejbližší spolupracovníky: poradce a tiskové mluvčí. Ti dávají k dispozici jen dobře profiltrované informace a tak nutně dochází k situacím: Ve všech pěti knihách o Angele Merkelové jsou popisovány a citovány stejné „intimity“ z jejího soukromého života.

A tak se dozvídáme – jedno, kterou publikaci zrovna otevřeme –, že kancléřka má paměť slona. Dále, že si některé lidi drží od těla – například německé velvyslance na cestách cizinou. Jednou se dala slyšet, že tito pánové toho mnoho namluví a vlastně nic neříkají a jsou přesvědčeni o své důležitosti. Rovněž se dočítáme, že když je kancléřka rozzlobená, zakřičí klidně a otevřeně „do pr...“ a to dokonce i v Camp Davidu u Baracka Obamy!

Souhrnně řečeno: z pěti nových biografií se o Angele Merkelové dozvíme velmi málo nebo skoro nic. Jde jen o velké kupy sena, v kterých nás po čase nebaví hledat jehly – otázkou zůstává, zda tam vůbec jsou.

Nakonec bych vám měla představit autory a tituly jejich textů. Nikolaus Blome je redaktor Bildu a autor knihy Angela Merkelová – umělkyně v nerozhodnosti (Angela Merkel – die Zauder-Künstlerin). Stefan Kornelius, expert pro zahraniční politiku ze Süddeutsche Zeitung a jeho text Kancléřka a její svět (Die Kanzlerin und ihre Welt). Dlouholetý přispěvatel Frankfurter Rundschau Stephan Hebel napsal biografii Matka blamáž (Mutter Blamage) a irská novinářka Judy Dempsey zveřejnila titul Fenomén Merkel (Das Phänomen Merkel). V nejbližší době vyjde První život Angely M. (Das erste Leben der Angela M.) od autorské dvojice deníku Die Welt Ralfa Georga Reita a Erwina Rommela.

autor: Eva Novak
Spustit audio